Hallandsposten

HP:S recensent gillar Schjetlein­s deckare

- CAMILLA JÖNSSON

Anne-marie Schjetlein är en av författarn­a som kommer till En kväll för boken på Halmstads teater torsdag 9 november. I dag recenserar vi hennes senaste roman ”Döden ingen ser”.

Andreas Nylund, kirurg på Halmstads sjukhus, tycker att livet är rätt bra nu. Hans relation med sambon Stina blir bara bättre och bättre, trots allt de gått igenom.

Han har börjat hämta sig efter sin förra frus död och familjen har repat sig efter det trauma som Stinas son Petter gått igenom. Tillvaron ser ljus ut. Det enda smolket i bägaren är jobbet. Arbetsbörd­an blir allt större, stressen är en ständig följeslaga­re.

Det gäller förstås inte bara Andreas, utan alla hans kollegor på sjukhuset. Känslan av att inte räcka till finns ständigt hos dem. Alla bär på rädslan att i tröttheten och stressen begå ett allvarligt misstag.

OCH PLÖTSLIGT HÄNDER just det, inte bara en gång utan två. Två barn blir offer för det som inte borde få hända. Ett försök att mörka det som hänt sker, men uppgiftern­a läcker ut. I kölvattnet av detta händer fler obehagliga saker. Flera mystiska dödsfall som kanske, eller kanske inte är knutna till varandra.

Och plötslig befinner sig Andreas mitt i faran.

”Döden ingen ser” är Anne-marie Schjetlein­s tredje fristående roman om kirurgen Andreas Nylund, samtliga utspelar sig på sjukhuset i Halmstad.

Det är inte så mycket en deckare som ett psykologis­kt drama, där flera trådar vävs samman och läsaren hålls i det längsta på halster. Polisen förekommer förstås på ett hörn, men i det stora hela drivs handlingen framåt av andra komponente­r. I synnerhet relationer­na mellan karaktärer­na är en bärande del, och det kommer en hel del oväntade vändningar.

Romanen är hyfsat fristående, men den som läst de tidigare delarna i serien kommer att få ut mer av den.

Det här är ett habilt hantverk, gjort av någon som både har stor insikt i vården och som behärskar konsten att bygga en medryckand­e berättelse.

del av boken handlar också om just vården och den pressade arbetssitu­ation många anställda upplever. Att författare­n själv har en bakgrund som operations­sjuksköter­ska förvånar inte, miljön är minutiöst beskriven.

Romanen är väldigt lätt att läsa, med korta kapitel och bra driv. Visserlige­n tar det ett tag innan de verkligt stora händelsern­a sker, men jag finner det intressant att läsa om vårdperson­alens vardag också.

DÄREMOT ÄR DET en hel del karaktärer att hålla reda på, och vissa försvinner fortare ur minnet än andra. Men när handlingen tar fart på allvar i den sista tredjedele­n av romanen är det gastkraman­de intensivt.

Det här är ett habilt hantverk, gjort av någon som både har stor insikt i vården och som behärskar konsten att bygga en medryckand­e berättelse. Romanen känns obehagligt aktuell i sin problemati­k, och man undrar hur det kommer sig att något sådant här inte hänt i verklighet­en än. För en gång skull ska vi vara glada över att verklighet­en faktiskt inte överträffa­r dikten. Fotnot. Anne-marie Schjetlein kommer till En kväll för boken tillsamman­s med Majgull Axelsson, Moa Herngren, Bodil Jönsson och Tina Nordström. Anne-marie Schjetlein intervjuad­es i HP 23 september.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? TILLFÄLLIG ÅTERVÄNDAR­E. Anne-marie Schjetlein har bott i Halmstad under en stor del av 2000-talet, men bor i dag i Stockholm. Torsdag 9 november kommer hon tillbaka till Halmstad för att medverka vid En kväll för boken.
Bild: ROGER LARSSON TILLFÄLLIG ÅTERVÄNDAR­E. Anne-marie Schjetlein har bott i Halmstad under en stor del av 2000-talet, men bor i dag i Stockholm. Torsdag 9 november kommer hon tillbaka till Halmstad för att medverka vid En kväll för boken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden