Hallandsposten

Sverige klart för play off efter darrig insats

- ANDERS TORNELL 010-471 51 49 at@hallandspo­sten.se

”Vi ville inte ta några risker i första halvlek. Det var svårt att spela bra fotboll, men jag tyckte att vi rättade till det efter paus.”

Sverige är klart för play off! Nederlände­rna behövde vinna med sju mål för att lägga beslag på andraplats­en i gruppen, men efter en darrig första halvlek höll blågult säkert undan.

NEDERLÄNDE­RNA SVERIGE

(2–0)

2 0

Sverige behövde vinna på Amsterdam Arena samtidigt som Frankrike tappade poäng mot Vitrysslan­d för att bli klart för VM i Ryssland nästa år. Men det var aldrig nära. Istället verkade Sverige vettskrämt av den holländska offensiven i den första halvleken och 2–0-underläget i paus kunde varit större.

– Vi ville inte ta några risker i första halvlek. Det var svårt att spela bra fotboll, men jag tyckte att vi rättade till det efter paus, säger Mikael Lustig till kanal 5.

I andra halvlek täppte Sverige till bättre bakåt och holländarn­a orkade inte forcera lika mycket som före paus.

Redan efter 16 minuter fick Nederlände­rna straff sedan Victor Nilsson Lindelöf sparkat upp bollen på den egna handen.

MIKAEL LUSTIG

Straffen förvaltade Arjen Robben på bästa sätt i sin 96:e landskamp och chippade nonchalant bollen förbi Robin Olsen, som gick åt rätt håll och faktiskt var nära att rädda.

Målet gav Nederlände­rna en extra skjuts och svenskarna fick mest försvara sig under den första halvleken.

SÅ VÄRST MYCKET skapade inte blågult framåt, men Marcus Berg fick i alla fall ett bra läge i den 20:e minuten. Hans nick på Sebastian Larsson frispark gick dock rakt på hemmamålva­kten Jasper Cillessen.

Nederlände­rna fortsatte att trycka på framåt. Ryan Babel sköt tätt utanför och Kenny Tete fick ett jätteläge som han sköt högt över.

Fem minuter före paus orkade blågult inte stå emot längre. Arjen Robben fick skottläge utanför straffområ­det och fick på en riktig pärla som otagbart letade sig in bakom Olsen.

NEDERLÄNDE­RNA HADE NÅGRA lägen även i andra halvlek, men Sverige var väl samlat och de orangea fick avsluta i betydligt sämre lägen.

Svenskarna verkade inte överdrivet intressera­t av att gå framåt och skapade inte mycket mer än ett fräsande skott halvmetern över av Emil Forsberg.

NÄR MATCHEN var slut sträckte Janne Andersson och övriga i truppen händerna mot skyn när andraplats­en i gruppen var säkrad.

I play off får Sverige möta antingen Schweiz, Danmark, Kroatien eller Italien.

Men i den första matchen får blågult klara sig utan Mikael Lustig som drog på sig ett onödigt gult kort när han maskade vid ett inkast.

 ?? Bild: ANDREAS L ERIKSSON ?? BER TILL HÖGRE MAKTER. Marcus Berg och övriga i det svenska fotbollsla­ndslaget var skärrade i första halvlek, men play off-platsen till VM i Ryssland var aldrig i fara.
Bild: ANDREAS L ERIKSSON BER TILL HÖGRE MAKTER. Marcus Berg och övriga i det svenska fotbollsla­ndslaget var skärrade i första halvlek, men play off-platsen till VM i Ryssland var aldrig i fara.
 ?? Bild: ANDREAS L ERIKSSON ?? GULT KORT. Mikael Lustig maskade för mycket vid ett inkast och är avstängd i första play off-matchen.
Bild: ANDREAS L ERIKSSON GULT KORT. Mikael Lustig maskade för mycket vid ett inkast och är avstängd i första play off-matchen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden