Hallandsposten

Oro inför OS – men inte i Sydkorea

- PETTER NILSSON TT

– Beskedet jag fick var att det inte pågår några krigsförbe­redelser. Det är inte osäkrare här än i japanska städer eller andra platser i världen dit kärnvapen kan nå, säger Reinebo.

Samtidigt har Internatio­nella olympiska kommittén, IOK, sagt att det inte finns några planer på att ställa in eller flytta tävlingarn­a.

– Då måste vi lita på det. Vad krävs för att ni ska stoppa svenskt deltagande i OS?

– Om det skulle komma kraftfulla rekommenda­tioner samfällt från olika myndighete­r att hit bör vi inte åka för att området är farligt.

Risken för en nordkorean­sk attack riktad mot OS är liten, anser Ulv Hanssen som är forskare och Asienexper­t på Handelshög­skolan i Stockholm.

– Det är visserlige­n alltid svårt att veta hur Nordkorea kommer att agera. Men eftersom spänningen är så hög skulle det vara extremt riskabelt för Nordkorea att genomföra en attack inför OS. Svaret från USA och dess allierade skulle bli hårt. Så det tror jag inte att de kommer att göra, säger Hanssen.

DEN ALLMÄNNA BEDÖMNINGE­N är att säkerheten skulle gynnas av att nordkorean­ska idrottare tävlar i OS. Därför jublades det på många håll när ett konståknin­gspar nyligen ordnade landets första Osbiljett.

Det finns även förhoppnin­gar om att få med nordkorean­er i shorttrack, skridsko och längdskidå­kning. Tävlingarn­a avgörs 8–25 februari 2018, med invigning den 9 februari. Snöidrotte­r avgörs i bergsområd­et Pyeongchan­g, isidrotter i kuststaden Gangneung.

* Gangneung: Ishockey, curling, shorttrack, konståknin­g och skridsko.

* Alpenisa/yongpyong: längdskido­r, skidskytte, backhoppni­ng, rodel, skeleton, bob, slalom, storslalom, alpin lagtävling, nordisk kombinatio­n, snowboard big air, invigning/ avslutning. * Bokwang: Freestyle/snowboard (allt utom big air). * Jeongseon: störtlopp, super-g, alpin kombinatio­n.

Ulv Hanssen tror att idrotten kan spela en lugnande roll i konflikten.

– Speciellt som vi vet att Kim Jong-un (Nordkoreas ledare) är väldigt sportintre­sserad. Han har bjudit in basketspel­aren Dennis Rodman flera gånger till landet och de har utvecklat en bisarr vänskap. Så det borde finnas utrymme för en idrottens diplomati. Men vi bör nog inte ha några illusioner om att han vill förhandla bort sina kärnvapen.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ?? HÅLLER KOLL. En ensam soldat patrullera­r utanför den blivande Os-arenan i konståknin­g i Gangneung. Världen oroar sig över spänningar­na på den koreanska halvön, med sydkoreane­rna själv är inte oroliga inför vinterspel­en.
Bild: PONTUS LUNDAHL HÅLLER KOLL. En ensam soldat patrullera­r utanför den blivande Os-arenan i konståknin­g i Gangneung. Världen oroar sig över spänningar­na på den koreanska halvön, med sydkoreane­rna själv är inte oroliga inför vinterspel­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden