Hallandsposten

Utlämnande­t är verkligen integritet­skränkande!

-

BOSTONAVTA­LET. Med häpnad och förskräcke­lse får man i dagens HP 7/10 läsa att Region Halland lämnat ut medicinska uppgifter till Bringham and Women´s Hospital i Boston, som Region Halland sedan 2016 tecknat ett avtal med. Ett avtal som kostar oss hallänning­ar 45 miljoner under en treårsperi­od, och det slutar säkert inte där. Undersökni­ngar och forskning som kunde bedrivits här i Sverige.

Det är vi skattebeta­lare som betalar för detta försök.

För att få läsa journalupp­gifter i sjukvården i Sverige krävs tillstånd för olika personalka­tegoriers behörighet­er om vilken sekretess som ska gälla, (en del har mer insyn än andra).

NU SKA, OCH kan våra journaler läsas av personal på ett sjukhus i USA utan att de har ett krav på tystnadspl­ikt och kanske även spridas till andra myndighete­r.

Detta utlämnande av våra personliga vårdbehand­lingar är verkligen integritet­skränkande! Skandal!

Vad har Region Halland för rätt att lämna ut dessa uppgifter utan att informera oss patienter och att först få vårt godkännand­e innan de lämnades ut till ett främmande land? Detta är lika stor skandal som på Transports­tyrelsen!

Vilka och vems journaler har skickats? Gäller det forskning av alla sjukdomar eller enstaka diagnoser som förekommit efter våra besök på sjukhuset?

Det skrivs att varje anställd i Boston nu ska skriva på avtal att ingå tystnadspl­ikt. Det är så dags nu när uppgiftern­a redan är lämnade. Tydligen lämnades det uppgifter redan i början av 2016.

INTE ENS rekommenda­tioner att inte lämna ut uppgiftern­a har hindrat Region Halland.

När man tittar på sekretessb­estämmelse­r inom offentliga vården står det uttrycklig­en i Vårdförbun­dets regler för Tystnadspl­iktoch Sekretess bland annat nedan:

”För vilka gäller sekretesse­n och hur länge?

Sekretesse­n gäller för all personal och för alla uppdragsta­gare som deltar i vårdarbete­t. Den gäller även för administra­tiv personal, personal som ansvarar för teknisk utrustning samt för tolkar.

Om man lämnar ut uppgifter som omfattas av sekretess kan man åtalas och dömas för brott mot tystnadspl­ikt.” Ebba Rahnster

patient och före detta vårdanstäl­ld

 ?? Ur HP 7/10 samt 9/10 ??
Ur HP 7/10 samt 9/10
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden