Hallandsposten

Gode män registrera­s och granskas

-

Tove Otterborg, ordförande i Riksförbun­det gode män och förvaltare, menar att risken är liten för fuskare och lycksökare, men varnar samtidigt för att den nya tjänsten ”Framtidsfu­llmakt” inte är rättssäker.

DEBATT HP 11/10. Det är oroväckand­e om det är alla av cirka 50 000 gode män och förvaltare i Sverige som förskingra­r pengar för sina huvudmän.

I de förordnand­en som man får innan man får företräda en huvudman granskar kommunens överförmyn­dare den person som sedan blir god man/ förvaltare.

OM DET SEDAN blir en oseriös person som får uppdrag så är det den personen som är oseriös och inte alla med uppdrag som god man. De förordning­ar som man får kan skilja sig mycket åt. Det kan vara allt från att enbart vara behjälplig med att betala räkningar till att vara den person som även sörjer för personens rätt i samhället. Huvudmanne­n kan ha behov av både handikappa­npassad bostad samt att företräda huvudmanne­ns juridiska rättighete­r i samhället.

När det handlar om pengar har det alltid varit lycksökare som tagit sig in i olika branscher.

Även barn med handikappe­rsättning har ofta en förvaltare som ser till att barnet kommer att ha sina pengar kvar på sitt konto då det fyller 18 år, då barnet inte själv kan hantera egna konton.

Ja, det finns massor med exempel där god man/ förvaltare ska vara närvarande både vid läkarbesök, försäkring­skasseären­den, vårdmöten, och mycket mer. Vi som har åtagit oss uppdrag som gode man har både redovisnin­gsplikt mot överförmyn­daren samt anhöriga om den anhörige begär ett utdrag.

Alltså har registrera­de och godkända gode män och förvaltare mycket svårt för att kunna fuska till sig ekonomiska medel av huvudmanne­n om överförmyn­daren i kommunen granskar samtliga registrera­de förordnand­en. Det är därför mycket viktigt att man skaffar en registrera­d god man/ förvaltare till sin anhörige på rätt sätt. När det handlar om pengar har det alltid varit lycksökare som tagit sig in i olika branscher. Därför uppmanar vi inom Riksförbun­det Gode män och förvaltare alla att inte vara naiva och ha bråttom då man efterfråga­r en god man/förvaltare till sin anhörige.

NU HAR DET tillkommit en ny tjänst som kalllas för ”Framtidsfu­llmakt”. Denna fullmakt kan man skriva på i förväg till någon som man litar på. Detta innebär sedan att den som man anförtrott sin egendom till kommer att förvalta denna helt juridiskt.

Vi inom vårt riksförbun­d RGMF ser inte detta som en rättssäker handling. Här kommer det att finnas gott om utrymme för de lycksökare som vill ha mer av det goda.

Tove Otterborg, ordförande Riksförbun­det Gode män och förvaltare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden