Hallandsposten

Laholmshem satsar stort på läxhjälp

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

”Vi kan inte mäta effekten förrän om kanske 20 år när barnen vuxit upp och skaffat sig en utbildning. Vad vi gör är att ge dem en knuff i tidigt skede” STEFAN LUNDSTRÖM

vd Laholmshem

Laholmshem satsar över en halv miljon kronor om året på läxhjälp. – Av sociala projekt är läxhjälp absolut den insatsen som ger mest tillbaka, säger Stefan Lundström, vd på Laholmshem.

Det kommunala bostadsbol­aget driver sedan april 2016 läxhjälp på Altona och nu har verksamhet­en startats också i Knäred.

Tre pedagoger är anställda som ansvariga på de två orterna. Utöver pedagogern­a är ett antal volontärer närvarande från Laholm utan gränser och Knäreds samhällsfö­rening som är inbjudna att medverka mot ersättning.

Läxhjälpen i Knäred startade i september. Varje tisdag erbjuds alla skolbarn på låg- och mellanstad­iet att komma till Blankereds­gården med sina skolböcker.

– Vi kan inte mäta effekten förrän om kanske 20 år när barnen vuxit upp och skaffat sig en utbildning. Vad vi gör är att ge dem en knuff i tidigt skede så att de känner sig duktiga i skolan. Att få känna sig duktig har en enorm inverkan på människor, säger Stefan Lundström.

LAHOLMSHEM SOM allmännytt­igt bostadsbol­ag ska enligt vad lagen föreskrive­r ta socialt ansvar och driva sociala projekt.

– Vi i styrelsen var helt överens om att satsa på läxhjälp för barn. Kan vi hjälpa någon eller några elever så lönar sig kostnaden för samhället, säger Thomas Jönsson (M), som är ordförande i Laholmshem­s bolagsstyr­else.

Totalt är läxhjälpen budgeterad till 560 000 kronor om året inkluderat pedagoger, ersättning till föreningar­na och mellanmål.

– Med utgångspun­kt från kostnadern­a klarar vi inte ensamma att starta läxhjälp på fler orter, säger Thomas Jönsson.

NÄR HP HÄLSAR på en tisdag på Blankereds­gården sitter ett 15-tal barn vid borden och pluggar. Ett av dem är Madlin Namat, 14 år, som går i femte klass på Knäredssko­lan. Hon har matteboken uppslagen.

– Det är jätterolig­t med matte, jag vill träna mera. Just nu håller vi på med problemlös­ningar. I början var allting svårt, men nu går det lättare, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: ANN KATRIN NORLING ?? LUGN OCH RO. En fin stämning ska prägla Blankereds­gården så att barnen tänker positivt om läxor. Sexåriga Marlin Namat övar på bokstäver.
Bild: ANN KATRIN NORLING LUGN OCH RO. En fin stämning ska prägla Blankereds­gården så att barnen tänker positivt om läxor. Sexåriga Marlin Namat övar på bokstäver.
 ??  ?? KRÅNGLIGT. Marlin Namat hänger inte med i storasyste­r Madlins mattebok.
KRÅNGLIGT. Marlin Namat hänger inte med i storasyste­r Madlins mattebok.
 ??  ?? TÖRSTIG. Thomas Jönsson (M), som råkar vara i köket hjälper till med ett glas vatten.
TÖRSTIG. Thomas Jönsson (M), som råkar vara i köket hjälper till med ett glas vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden