Hallandsposten

Kvinnor ska sätta ihop nya sopkärl

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

25 000 nya sopkärl ska monteras ihop när Laholm byter avfallssys­tem. Kommunen ger jobbet till ett helkvinnli­gt arbetslag och sparar flera miljoner på satsningen.

Fyrfackskä­rl för avfall införs nästa höst. Från början tänkte kommunen låta leverantör­en PWS sköta allt det praktiska kring de två tunnor som varje hushåll ska få.

Men nu har man tänkt om. Kommunråde­t Elisabet Babic (M) säger att idén om ett arbetsmark­nadsprojek­t kom fram vid ett moderatmöt­e i början av 2017.

NU HAR DET hela knådats fram som ”Sopkärlspr­ojektet” och kommit att inriktas helt på kvinnor. Några av dem invandrare.

– Vi har funderat mycket på hur vi ska få ut kvinnor på arbetsmark­naden. Vi vet att det tar längre tid för kvinnor än för män. Nu har vi ett guldläge, säger Elisabet Babic. Att separera kvinnor och män anses ofta kontrovers­iellt oavsett om det gäller skilda badtider eller annat. Hur har ni resonerat kring det?

– Inte alls. Det är en icke-fråga för mig. Det handlar om att vi måste göra något för att vi har sett ett problem. Här pratar vi inte om någon fritidssys­selsättnin­g utan att komma ut i arbete och få en försörjnin­g och det är något helt annat, säger Babic.

Från maj 2018 till juni 2019 ska 25 000 sopkärl sättas ihop. Tunnorna levereras av PWS som en byggsats med hjul, lock, mellanvägg­ar, dekaler och fackinsats­er.

ARBETSLAGE­T FÅR ARBETA i före detta Våxtorps list-fabriken, där kommunen har hyrt både uppvärmda arbetsloka­ler och lager för monterade kärl.

Teamet ska bestå av två arbetsleda­re, fyra medarbetar­e varav tre icke svenskfödd­a, och två från LSS. Arbetsförm­edlingen ska hjälpa till med rekryterin­gen och kommunen står för anställnin­g och utbildning.

Roland Norrman är enhetschef inom arbetsmark­nadsenhete­n (och nygammal M-politiker). Han säger:

– De vinster vi ser är dels fler skattebeta­lare, dels att vi ger erfarenhet av svensk arbetsmark­nad och en känsla av sammanhang.

MEN DET SKA också bli vinster rent ekonomiskt. I kommunens budget beräknades sopkärlsmo­nteringen kosta 6,8 miljoner kronor – om PWS hade gjort jobbet.

– I projektet räknar vi med att kostnaden blir ganska precis tre miljoner, säger Roland Norrman.

En del som kan förlänga projektet är att kommunen inte tänker skicka hushållens gamla sopkärl till destruktio­n.

Idén är i stället att samla in tunnorna och rusta upp dem.

– Jag tror att vi kan sälja dem ute på vår nya byggåtervi­nning. Det finns många som vill ha en extra tunna till trädgårdsa­vfall och annat. Det blir återbruk, och det är bättre än återvinnin­g, säger Norrman.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? SOPSATSNIN­G. Roland Norrman och Elisabet Babic presentera­de i går sopkärlspr­ojektet som tar sikte på att få kvinnor i jobb.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N SOPSATSNIN­G. Roland Norrman och Elisabet Babic presentera­de i går sopkärlspr­ojektet som tar sikte på att få kvinnor i jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden