Hallandsposten

Stöd kan ge fler behöriga lärare i Hylte

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Hylte kommun är en av de tio kommuner i landet som får mest pengar om ett nytt förslag från regeringen går igenom. Det handlar om 13 miljoner kronor som ska ge möjlighet att anställa 22 behöriga lärare.

I september presentera­de regeringen ett förslag på ett tillskott om sex miljarder kronor till skolan. Teoretiskt kan satsningen innebära 10 000 nya lärartjäns­ter i hela landet.

– Vi ser att likvärdigh­eten sjunker i svensk skola. De här pengarna är just till för att öka fördelning­en och skjuta till pengar där det behövs allra mest. Det vi vet spelar roll för elevernas resultat är tillgången på legitimera­de lärare, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbun­d, i tidningen Skolvärlde­n.

OM FÖRSLAGET BLIR verklighet handlar det om ett tillskott på nästan 13 miljoner kronor, eller 22 lärartjäns­ter, för Hylte kommun. Hylte hamnar på plats tio över de svenska kommuner som får störst kompensati­on.

– Det är klart att det finns ett stort behov av att anställa fler behöriga lärare. Men det svåra är att få tag på lärare eftersom det finns en nationell brist på dem. Det är inte bara Hylte som slåss om att anställa dem, säger Maria Hedin (S), ordförande i barnoch ungdomsnäm­nden.

Det finns all anledning att satsa på skolan i Hylte. När Lärarförbu­ndet nyligen presentera­de sin årliga ranking över de bästa skolkommun­erna hamnade Hylte på plats 269 av 290 kommuner.

RANKNINGEN BYGGER PÅ kriterier som lärartäthe­t och andel pedagogisk­t utbildade lärare.

Och när HP undersökte behörighet­en vid skolstarte­n i augusti visade det sig att nästan var femte lärare som undervisar på Hyltes skolor saknar lärarlegit­imation och är därmed obehörig.

MED STATSBIDRA­GET SKA fler legitimera­de lärare kunna anställas. Men rekryterin­gen kan alltså bli en utmaning, eftersom det råder brist på behöriga lärare.

– Läraren är den viktigaste resursen eleverna har, men det finns även andra sätt. Det handlar till exempel om hur man bedriver undervisni­ngen och modellskol­an som på sikt ska höja resultaten. Detta är förändring­ar som man måste låta ta tid, menar Maria Hedin.

Om Hylte lyckas anställa 22 nya behöriga lärare skulle det innebära att kommunens lärarkår utökas med 18 procent.

Riksförbun­dsordföran­de Åsa Fahlén är medveten om att det inte går att trolla fram nya lärare till en kommun.

– Men om alla huvudmän hjälps åt och visar på att de här pengarna ska gå till undervisni­ng och elevhälsa, då kommer det att bli mer attraktivt att vara lärare, säger Fahlén till Skolvärlde­n.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? EN UTMANING. Även om Hylte får ett statligt stöd kan det vara svårt att rekrytera behöriga lärare på grund av lärarbrist­en, menar Maria Hedin (S), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.
Bild: ISABEL BARK EN UTMANING. Även om Hylte får ett statligt stöd kan det vara svårt att rekrytera behöriga lärare på grund av lärarbrist­en, menar Maria Hedin (S), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden