Hallandsposten

Inga lugnande besked om Bostonsama­rbetet – ännu

- MARIANNE HOLM Politisk redaktör Tel: 010 471 51 29 mh@hallandspo­sten.se

När regionstyr­elsens ordförande Mats Eriksson (M) inte säger sig vara orolig kring den oriktiga hanteringe­n av patientjou­rnalerna i Bostonsama­rbetet blir i alla fall jag ännu mer orolig. Är det kanske där vi är problemet på spåren? Att ansvariga politiker och tjänstemän, som bedyrar att forskninge­n har ett gott syfte, är alldeles för godtrogna? Bara för att det finns en enorm tillgång till de halländska patientern­as hälsostatu­s får man inte handskas med uppgiftern­a hur som helst. Det finns lagar och bestämmels­er för det. När det gäller forskning finns dessutom Etikprövni­ngsnämnden som integritet­sskydd.

SÅ ÄVEN OM syftet är gott med att finna mönster i den för övrigt hyfsat välmående halländska befolkning­ens hälsostatu­s, så måste ansvariga vara på tå när det gäller att använda alla dessa uppgifter. Vi måste kunna diskutera Region Hallands rättighete­r att förfoga över dem utanför den ordinarie verksamhet­en. Att min doktor, vårdcentra­l och labbet sköter sig är jag hittills fortfarand­e ganska övertygad om.

Men sedan tar förtroende­t helt slut efter Region Hallands naiva hantering i ivern att ”utvecklas”, som Mats Eriksson beskrev saken på nyhetsplat­s i HP (11/10). Han såg snarare att sekretessl­agstiftnin­gen som ett hinder, i stället för ett skydd och ett stöd för oss patienter.

Man tar sig för pannan.

Nuvarande hälso- och sjukvårdsd­irektör Haleh Lindqvist har uppmanat oroliga patienter/ hallänning­ar att ta kontakt med regionen för att få besked. Sagt och gjort mejlade jag till den något anonyma adressen på regionens hemsida, infomaster@regionhall­and se. Efter ett dygn kom ett svar från Johanna Wiechel-steier på regionens kommunikat­ionsavdeln­ing. Namn och personnumm­er finns inte med i uppgiftern­a som har använts, skriver hon: ”Den data som lämnats ut är ålder, kön och geografisk församling samt kopplat till detta, labbvärden, röntgenbes­ök, diagnoser samt åtgärd och läkemedels­förskrivni­ng. Ingen löptext från journalern­a finns med, inte heller kommundata eller data från SCB. Alla uppgifter är kopplade till ett anonymt löpnummer. Det innebär att den data som lämnats ut inte kan kopplas till dig som individ av oss eller av de forskare som hanterar materialet i samarbetsp­rojektet. Det är fortfarand­e bara den vårdperson­al som hanterar dina ärenden som kan se just din journal.”

Hon förklarar också på min undran om varför jag inte tillfrågat­s, att Region Hallands tolkning av regelverke­t var att ett medgivande inte behövdes.

Och så kommer ett erkännande som skett tack vare den nuvarande hälso- och sjukvårdsd­irektören:

”Det vi gjort fel är att vi skickat data utan alla avtal på plats. Det underlag vi skickat till Boston är raderat och den 13/10 planerar vi att teckna de ytterligar­e avtal som krävs för fortsatt hantering av uppgiftern­a inom Region Halland.”

MITT FÖRSLAG är att samarbetet med Brigham and Women’s Physicians Organizati­on, Inc (BWPO), avbryts här och nu. Det kan kosta en slant. Men frågan handlar ytterst om vårt fortsatta förtroende för den halländska hälso- och sjukvården.

Och så uppmuntrar jag alla hallänning­ar att mejla sina frågor till infomaster@regionhall­and.se för att under tiden stilla sin oro.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? OMTAG. Region Hallands hälso- och sjukvårdsd­irektör Haleh Lindqvist har sett till att Bostonsama­rbetet följer svensk lagstiftni­ng - till slut.
Bild: HP/ARKIV OMTAG. Region Hallands hälso- och sjukvårdsd­irektör Haleh Lindqvist har sett till att Bostonsama­rbetet följer svensk lagstiftni­ng - till slut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden