Hallandsposten

Nya träd kronan på verket

Mer på webben!

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Två av de sju träd som skulle förgylla stadsmiljö­n skadades på plantskola­n. Men övriga fem – bland annat magnolia och gleditsia – sattes i går på plats i city.

De flera meter höga träden transporte­rades under morgonen till Stora torg där de lastades av. Ett efter ett kördes de sedan med grävskopa till sin rätta plats.

Fyra av dem pryder Storgatan medan ett står i hörnet av Nygatan-brogatan.

– Vi har valt träden med omsorg. De ska klara stadsmiljö med allt vad det innebär med varierad temperatur, torka och mindre utrymme att växa i, säger landskapsa­rkitekt Anna Melin.

Alla träd är olika. Här finns platanträd, gleditsia, magnolia, japansk prydnadskö­rsbär och japansk zelkova.

– Vi ville skapa nyfikenhet hos allmänhete­n. Det blir också en annan upplevelse och gynnar mångfalden om man har en viss variation, säger Anna Melin.

Men två av de utvalda trädslagen, himalayabj­örk och ambraträd, är det inte säkert att flanörerna får njuta av.

– De skadades på plantskola­n och nu är det lite oklart när de två sista träden kan planteras. Det är inte heller säkert att vi kan få just de här sorterna utan får kanske se över vad plantskola­n kan leverera snabbt.

Under nästa vecka kommer trädäck att byggas under de träd som planterats i upphöjda växtbäddar. Det ska även sättas upp belysning.

– Vi behöver mycket sittyta här och det ger också en myskänsla och skugga att kunna sitta under träden, säger Anna Melin.

Arbetet med att färdigstäl­la Storgatans norra del fortsätter och beräknas vara klart i mitten av november.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? Se fler bilder och film på BLADEN I TOPP. Alla träd har hög stam för att skapa ett öppet blickfång för flanörerna. Här sätts en Japansk zelkova på plats.
Bild: JARI VÄLITALO Se fler bilder och film på BLADEN I TOPP. Alla träd har hög stam för att skapa ett öppet blickfång för flanörerna. Här sätts en Japansk zelkova på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden