Hallandsposten

Inga garantier om forskning på arbetstid

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Ett svar till ARW från vicerektor Pernilla Nilsson har av vissa tolkats som att alla på Högskolan får forska om vad de vill – men inte på arbetstid.

I svaret från Pernilla Nilsson, som är vicerektor på Högskolan och forsknings­ledare på Akademin för lärande, humaniora och samhälle, står att lagen om att forsknings­problem får väljas fritt gäller. Samtidigt skriver hon att ”man är dock inte i lag garanterad forskning i tjänsten”.

– Menar hon att vi får forska om vad vi vill, bara vi gör det på semestern eller på helgerna? undrar en anställd som hört av sig till HP.

På ARW:S hemsida tolkas budskapet:

”Forska gärna om vad du vill förutsatt att vi i ledningen gillar det och godkänner din ansökan om forsknings­tid.”

– Tyvärr har det blivit en massa missförstå­nd, säger Pernilla Nilsson till HP och suckar.

Hon förklarar att Högskolans interna forsknings­medel ska gå till sådant som passar in i profilen.

– MEN EXTERNA MEDEL får man söka till vad som helst – ju mer man får in, desto bättre. Kruxet är bara om de som ställer upp med pengar kräver medfinansi­ering av Högskolan, då blir det en budgetfråg­a för oss där vi måste kunna säga nej.

– Dessutom har vi ett arbetstids­avtal att följa. Där regleras tid för forskning, undervisni­ng, administra­tion och kompetensu­tveckling.

NILSSON PÅPEKAR ATT hennes akademi är den som får minst interna forsknings­pengar, cirka fyra miljoner kronor till ett 40-tal forskare, och att de därför uppmuntrar gemensamma forsknings­projekt där fler blir delaktiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden