Hallandsposten

75-åring döms för misshandel

- JAN STOHR

När två hundägare möttes i mörkret slutade det med att den ene rusade hem gråtande och blödande efter flera slag i ansiktet.

Männen brukar ses när de rastar sina hundar. I domen där den ene av dem, en 75-årig man, fälls för misshandel framgår det att de ”haft vissa meningsski­ljaktighet­er”.

En novemberkv­äll förra året kom den yngre hundägaren­s chihuahua springande mot 75-åringen och hans hund. 75-åringen ropade att den andre skulle koppla sin hund.

Men den yngre mannen kände sig provocerad. I stället bad han den andre att hålla käften.

Exakt vad som hände sedan råder det delade meningar om. 75-åringen säger att den yngre mannen i verklighet­en hade en större hund, att mannen kom innanför hans ”personliga zon”, att han fick ett slag på axeln och en spark på benet. Han hävdar att han då ”lade” sin ficklampa mot den yngre mannens kind och tryckte till.

75-ÅRINGEN STÄLLER SIG helt frågande till de skador som den yngre hundägaren fick i ansiktet.

Sambon till den yngre hundägaren vittnar dock om att han kom hem, gråtande och med flera sårskador och svullnader i ansiktet. Hon intygar också att det verkligen var chihuahuan som han rastade.

Sammantage­t gör det att tingsrätte­n anser det bevisat att 75-åringen gjorde sig skyldig till misshandel. Däremot frias den äldre mannen från misstankar­na om att ha använt en batong vid misshandel­n. Visserlige­n hittade polisen en sådan, gömd under ett klädesplag­g i 75-åringens lägenhet, men det är inte bevisat att han hade den med sig när männen möttes.

DET INNEBÄR OCKSÅ att den äldre mannen frias från misstanken om olaga hot. 75-åringen är tidigare ostraffad och döms nu till 50 timmars samhällstj­änst och att betala drygt 5 000 kronor i skadestånd till sitt offer. Om tingsrätte­n hade valt fängelse som påföljd skulle straffet ha blivit en månads fängelse.

75-åringen står fast vid nekandet och uppger att han ”med glädje” ska överklaga tingsrätte­ns dom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden