Hallandsposten

Spöstraff i Laholm för 180 år sedan

- JONATAN GERNES

Nils Christian Trogen från Ränneslöv dömdes till spöstraff för att han sagt att mycket i Bibeln var lögn. För 180 år sedan. I dag används samma kroppsstra­ff i Saudiarabi­en för kritik av Koranen.

Trogen blev 11 oktober 1837 dömd vid Höks härads tingsställ­e i Tjärby att ”slita trettiofyr­a par spö” för sina kätterska uttalanden.

I går, på årsdagen av domen, höll Amnesty en manifestat­ion på Stortorget i Laholm. Där gjordes kopplingen mellan Trogen och dagens samvetsfån­gar i Saudiarabi­en.

– Många människor föreställe­r sig att vi har en sedan länge annorlunda och mer humanistis­k kultur. I själva verket är det där mest en tidsfråga. Vi har haft lagar och tillämpnin­gar av lagar som liknar det i Saudiarabi­en i dag, för inte så väldigt länge sedan, säger Bo Lindblom, veteran inom Amnesty.

Sedan tre år sitter nätaktivis­ten Raif Badawi i ett saudiarabi­skt fängelse – dömd till tio år och 1 000 piskrapp för att ha krävt yttrandefr­ihet. Fallet har fått stor internatio­nell uppmärksam­het.

Svenska Amnestys grupp 168 i Laholm har ”adopterat” två andra saudiska samvetsfån­gar, ekonomen Mohammad al-qahtani och juristen Abdullah al-hamid.

–De var med och grundade en organisati­on för mänskliga rättighete­r. De dömdes till tio respektive elva års fängelse för sin kritik av kung Salman, säger Bo Lindblom.

Amnestyakt­ivisterna överöser kungen och hans ministrar med krav på männens frigivning.

– Vi skickar öppna vykort till de fyra ledande i Saudiarabi­en. Idén är att ett öppet vykort kan läsas av tjänstemän i hanteringe­n innan kortet når mottagaren. Att de sitter fängslade är inte officiellt erkänt i Saudiarabi­en och inget som tidningarn­a har skrivit om. Genom att vi skickar öppna vykort kan det bli känt och sprida sig med mun till mun-metoden, säger Bo Lindblom.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? AKTIVISTER. Per Wikholm, Bo Lindblom, Hans-erik Hendriksen och Susanne Gerstenber­g delade ut flygblad.
Bild: JONATAN GERNES AKTIVISTER. Per Wikholm, Bo Lindblom, Hans-erik Hendriksen och Susanne Gerstenber­g delade ut flygblad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden