Hallandsposten

Sju asylfall omprövas med nya uppgifter

-

Sju av 17 personer som skulle tvångsutvi­sas med ett flyg från Landvetter till Afghanista­n fick stanna i väntan på nya prövningar. Att utvisninga­r stoppas i sista stund är inte ovanligt, och beror ofta på ny informatio­n.

Besluten om att stoppa sju av utvisninga­rna togs i huvudsak av polisens jurister. För två personer hade migrations­domstolen i Luleå beslutat om inhibition av utvisnings­besluten.

Totalt var 17 personer aktuella för att skickas med det chartrade flygplanet. Av de nio som till slut åkte var tre utvisade på grund av brott, skriver Dagens Nyheter.

– Jag hade att utgå från siffran 15, men det fanns ytterligar­e två. Det fanns plats för 15 personer från Sverige, säger Hans Lippens, som var stabschef för polisens insats.

FÖR DE SJU som inte sattes på planet väntar nu ytterligar­e prövningar och beslut, med utgångspun­kt från ny informatio­n.

– Det kan till exempel handla om att någon blivit antagen till en gymnasieut­bildning, säger Hans Lippens.

Det kan även finnas någon omständigh­et som den asylsökand­e tidigare inte velat eller vågat berätta om. Migrations­verket uppger att en av de aktuella personerna beviljats en ny prövning, medan ett annat ärende inhiberade­s på begäran av en internatio­nell domstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden