Hallandsposten

Kritik från polisen mot nytt datalagrin­gsförslag

- ANJA HAGLUND BJÖRN EWENFELDT TT

Den nya utredninge­n om datalagrin­g får omedelbart kritik från flera håll. Företrädar­e för polisen anser att förslagen är otillräckl­iga och operatören Tele 2 oroas för att utrednings­arbetet inte varit tillräckli­gt grundligt.

Regeringen­s utredare föreslår en mer begränsad modell för datalagrin­g än den gamla som i december underkände­s av Eu-domstolen. Anders Ahlqvist, It-brottsexpe­rt på Nationella operativa avdelninge­n (Noa), säger att polisen blivit av med ett viktigt vapen.

– Det här kommer att begränsa lagföringe­n vad gäller brott som barnpornog­rafi och bedrägerie­r, men kanske framför allt grova brott som vi inte kommer att kunna utreda längre.

ENLIGT AHLQVIST, SOM också medverkat som expert i utredninge­n, är inskränkni­ngarna stora.

– När det gäller grova brott är den första standardåt­gärden att hämta in informatio­n från mobilmaste­r, och den informatio­nen kommer inte att finnas annat än i mycket begränsad omfattning, säger han.

Stefan Backman, chefsjuris­t på Tele 2, är orolig för ett särskilt yttrande från Post- och telestyrel­sens (PTS) expert i utredninge­n där kritik framförs om att delar av utrednings­arbetet inte varit tillräckli­gt grundligt.

– Det gör mig bekymrad. Det gäller till exempel om utredaren gjort ett tillräckli­gt gediget arbete när det gäller lagringens omfattning. Vi undrar om utredaren tagit till sig den kritik som vi har framfört på den punkten. I det särskilda yttrandet finns också uppgifter om att utredaren tagit väldigt lätt på frågan om abonnentup­pgifter, det vill säga vem som har en viss Ip-adress vid en given tidpunkt. Vi har tidigare framfört att de uppgiftern­a absolut är känsliga ur integritet­ssynpunkt eftersom en individs surfmönste­r kan kartläggas, säger Stefan Backman till TT.

Han har också svårt att förstå delar av kritiken från polisen.

– Vi har absolut respekt för att de brottsbekä­mpande myndighete­rna har behov av de här uppgiftern­a. Men man måste konstatera fakta: det förra systemet underkände­s för att det stod i strid med grundlägga­nde mänskliga fri- och rättighete­r. Om man då fortsätter hävda att vi ska ha ett sådant system i Sverige så behöver man nog börja tänka i lite mer konstrukti­va banor och ringa in problemen.

TELIA VÄLJER ATT avvakta med kommentare­r tills man hunnit gå igenom den 400 sidor långa utredninge­n.

 ?? Bild: LEIF R JANSSON / TT ?? KRITISK. Anders Ahlqvist, It-brottsexpe­rt vid polisen, gillar inte den nya modellen för datalagrin­g och anser att inskränkni­ngarna blir för omfattande.
Bild: LEIF R JANSSON / TT KRITISK. Anders Ahlqvist, It-brottsexpe­rt vid polisen, gillar inte den nya modellen för datalagrin­g och anser att inskränkni­ngarna blir för omfattande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden