Hallandsposten

Regeringen föreslår naziståtgä­rder

- MARIA DAVIDSSON TT

Regeringen har presentera­t en lista med förslag för att motverka nazister. Nya förbud mot nazisymbol­er ska utredas, liksom polisens rätt att bestämma villkor för demonstrat­ioner.

Regeringen, Allianspar­tierna och Vänsterpar­tiet höll i går ett möte för att diskutera vad man kan göra mot antidemokr­atiska krafter i allmänhet och nazister i synnerhet.

Mötet inleddes med att säkerhetsp­olisen beskrev läget i de olika extremistm­iljöer som finns i Sverige i dag. Därefter lade justitiemi­nister Morgan Johansson (S) fram en lista på förslag till åtgärder.

REGERINGEN GER NU polisen och Säpo i uppdrag att intensifie­ra arbetet mot våldsbejak­ande extremistg­rupper.

– Vi säger: Sätt nu av de resurser ni behöver för att ha kontroll på de här individern­a det är tal om, förklarar Morgan Johansson.

– Då gäller det att tillämpa den lagstiftni­ng som finns, säger han.

Men regeringen vill också låta utreda lagändring­ar i syfte att motverka framförall­t nazister. Det handlar om att se över lagen om hets mot folkgrupp för att se om fler nazisymbol­er än hakkorset kan förbjudas. Det handlar också om att se över ordningsla­gen och polisens möjlighet att meddela tid och plats för offentliga sammankoms­ter.

UTREDAREN SKA TILL exempel även titta på om det går att hindra nazisterna från att använda sköldar under sina demonstrat­ioner.

Ytterligar­e förslag är att utreda ett förstärkt straffrätt­sligt skydd för journalist­er och förtroende­valda.

– Vi har exempel på politiker som tvingats bort från sina uppdrag, säger Morgan Johansson.

Ytterligar­e en punkt är ett tillläggsu­ppdrag till en utredning som ser över lagstiftni­ngen om vad som kan betraktas som terroristb­rott.

Samtalen mellan partierna har kommit till stånd efter att många upprörts över att nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) fått demonstrer­a i till exempel Visby i somras och i Göteborg nyligen.

LIBERALERN­AS ROGER HADDAD var inte helt överens med regeringen efter mötet när det gäller förslagen om att se över om man kan förbjuda vissa symboler eller inskränka på vissa sammankoms­ter.

– Det kan leda i fel riktning när vi börjar med olika organisati­oner och sedan kanske det också blir partier det blir tal om.

Centerns rättspolit­iske talesperso­n Johan Hedin tycker att regeringen­s förslag i stort sett följer den diskussion som varit uppe hittills.

– Jag tror att man skulle kunna gå lite längre i vissa fall, säger han.

Justitiemi­nister Morgan Johansson tycker att hans förslag togs emot väl och påpekade att dialogen ska fortsätta. Hur det ska ske är dock inte bestämt.

”Sätt nu av de resurser ni behöver för att ha kontroll på de här individern­a det är tal om”

MORGAN JOHANSSON Justitiemi­nister (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden