Hallandsposten

Bränderna kan ta ny fart

USA: VÄDERMYNDI­GHETER VARNAR FÖR FLER BRÄNDER I KALIFORNIE­N

-

Starka vindar gör att bränderna i Kalifornie­n rör sig snabbare, och minsta gnista kan få katastrofa­la konsekvens­er. – Alla håller andan, säger Jonathan Kaufmann till TT.

Dödssiffra­n efter de svåra bränderna i Kalifornie­n steg på tisdagen till 17 personer. Av de döda återfanns elva personer i Sonoma county, två i Napa county, tre i Mendocino county och en i Yuba county.

Tusentals brandmän kämpar mot de 17 aktiva bränderna, och inget slut verkar finnas i sikte. På tisdagen kallades hjälp in från räddningst­jänsten i granndelst­aten Nevada.

– Det här är total förödelse, och det kommer att ta oss ett tag att ta oss ur det här. Det skulle kunna handla om dagar, eller till och med veckor. När vi se ser på det som förstörts så är det som efter en explosion. De här människorn­a sprang ut från sina hem i sista minuten med bara kläderna på sig, säger Ken Pimlott, chef vid Kalifornie­ns myndighet för skogs- och brandskydd, till San Francisco Chronicle. * Kalifornie­n är USA:S folkrikast­e delstat med omkring 39,2 miljoner invånare (2016).

* Delstaten har en areal på 411 000 kvadratkil­ometer, vilket är något mindre än Sverige.

* Kalifornie­n brukar benämnas som världens sjätte största ekonomi.

* Guvernör i delstaten är Jerry Brown.

 ??  ?? TOTALFÖRST­ÖRT. En utbränd bil och resterna av ett hem i Napa, norra Kalifornie­n.
TOTALFÖRST­ÖRT. En utbränd bil och resterna av ett hem i Napa, norra Kalifornie­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden