Hallandsposten

30 000 flickor gifts bort varje dag

- TT

Drygt 20 flickor i minuten, varje dygn, året runt. Så många flickor gifts bort för unga, skriver Världsbank­en och Rädda Barnen i en rapport som släpps på FN:S internatio­nella flickdag.

– Det flickorna berättar för oss är ofta chockerand­e. En flicka jag talade med blev våldtagen av sin kusin och tvingades att gifta sig med honom. Sedan blev hon gravid och födde barn innan hon lyckades fly, säger Simona Sikimic, internatio­nell presstales­person på Rädda barnen.

HON TRÄFFADE FLICKAN på ett av Rädda barnens boenden i Senegal, där barnäktens­kap förekommer i vissa områden. I år väntas omkring 11 miljoner flickor tvingas ingå ett äktenskap. Av dessa är 7,5 miljoner olagliga, enligt en ny rapport från Rädda barnen. Trots att giftermål med barn kriminalis­erats i stora delar av världen är det fortfarand­e vanligt på många håll.

– I stora delar av Afrika är kontakten mellan städer och landsbygd bristfälli­g. Små avlägsna byar kan därför vara svåra att nå och på så vis kan de fortsätta leva efter gamla traditione­r. Det gäller även sådant som inte är lagligt, säger Sikimic.

Men att förändra lagarna är inte det enda som krävs för att hindra att flickor gifts bort. Utbildning spelar också en viktig roll.

– Om en flicka har möjlighete­n att gå i skolan minskar sannolikhe­ten för ett äktenskap innan 18-årsåldern, säger Visha Shah, regional kampanjled­are för Rädda barnen i Väst- och Centralafr­ika.

SHAH BETONAR ATT lokalsamhä­llena måste vara med på noterna när barnäktens­kapen skrotas. Hon nämner en senegalesi­sk byäldste som efter en dialog med Rädda barnen valde att förbjuda äktenskap för omyndiga personer.

Senegal är ett av de länder som lyckats minska antalet barnäktens­kap. På andra håll går det trögare. I Niger gifts tre av fyra flickor bort innan de blivit myndiga. Shah anser ändå att arbetet går framåt.

– Vi har en lång väg kvar att gå, men det händer saker. * En majoritet av världens länder har kriminalis­erat barnäktens­kap. På vissa håll är det fortfarand­e tillåtet om föräldrarn­a godkänner det.

* Omkring 100 miljoner flickor saknar lagligt skydd mot att bli bortgifta.

* Mellan 2015 och 2017 genomförde nio länder reformer i syfte att höja åldern för den som ingår äktenskap.

* Illegala barnäktens­kap är vanligast förekomman­de i Afrika söder om Sahara och i Sydasien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden