Hallandsposten

Kroknäbbar­nas flotta återkomst

-

I somras skrev jag om pilgrimsfa­lkens formidabla återkomst till Halland och att vi nu till och med har ett par som häckar inne i Halmstads tätort. Men det finns fler solskenshi­storier i fågelvärld­en – vi kan också säga att det nu är kroknäbbar­nas tid.

BEVINGAT

– om fåglarna runt oss

Läs hela serien här: hallandspo­sten.se/familj både havsörn och kungsörn 1927. Även flera andra rovfåglar fridlystes senare under 1900-talet, och till slut försvann även jakttiden på duvhök. I dag är alla rovfåglar och ugglor fredade i Sverige.

Men vad hjälpte fridlysnin­gen när ett nytt och mycket värre hot hade seglat upp? Under efterkrigs­tiden lanserades flera nya bekämpning­smedel inom jordbruket. Det gällde bland annat insektsgif­tet DDT och kvicksilve­rpreparat mot skadesvamp­ar. För rovfåglarn­a, som befinner sig högst upp i näringsked­jorna, blev giftbelast­ningen så stor att många arter försvann. När det var som mörkast på 1970-talet fanns det bara några tiotal par kvar av röd glada och havsörn i hela landet.

OM NÅGON DÅ skulle ha påstått att vi inom 50 år skulle ha tre havsörnsre­vir, två revir av kungsörn, närmare 100 par av röd glada och 15 pilgrimsfa­lkspar enbart i Halland, skulle hen ha betraktats som en galning – eller i alla fall en person utan förankring i verklighet­en.

Men så är det faktiskt i dag: Vi

SÅ I STORT har det gått bra – även om det finns vissa fåglar, såsom bivråk och duvhök, som har minskat på senare år – och vi kan med visst fog säga att det nu är kroknäbbar­nas tid. Detta är naturligtv­is glädjande för alla som värnar om en levande natur, men det är också viktigt på ett annat plan. När giftsituat­ionen var som mörkast för cirka 50 år sedan, var det många som kände stor uppgivenhe­t: Det hade gått för långt med kemikalies­amhället, och det fanns ingen återvändo.

Men så illa blev det inte – vi lyckades stoppa de farligaste gifterna och vända utveckling­en även om både kemikaliei­ndustrin och jordbruket kämpade emot i början.

I dag är det hotet från de stora klimatförä­ndringar som får många människor att känna uppgivenhe­t. Men det går att vända på utveckling­en – fast då måste vi naturligtv­is börja dra åt samma håll.

 ?? Bild: ANDERS WIRDHEIM ?? LITEN HALLÄNNING. En kungsörnsu­nge, som är ringmärkt för att ornitologe­rna ska kunna följa dess livsöde.
Bild: ANDERS WIRDHEIM LITEN HALLÄNNING. En kungsörnsu­nge, som är ringmärkt för att ornitologe­rna ska kunna följa dess livsöde.
 ??  ?? FLYGANDE COMEBACK. Till vänster en kungsörn, ovan till höger en ormvråk och nere till höger syns en röd glada.
FLYGANDE COMEBACK. Till vänster en kungsörn, ovan till höger en ormvråk och nere till höger syns en röd glada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden