Hallandsposten

Messi räddade Argentina

- TT-AFP-AP

Argentinas fotbollsfa­ns kan pusta ut tack vare Lionel Messi. Med ett hattrick i den sista kvalmatche­n mot Ecuador ordnade nationalhj­älten 3–1-seger och en säkrad Vm-biljett. – Han är tidernas bästa spelare, säger Argentinas förbundska­pten Jorge Sampaoli.

De tvåfaldiga världsmäst­arna, som förlorade Vm-finalen mot Tyskland 2014, hade inte missat ett slutspel sedan 1970.

Och tre mål från Argentinas lagkapten var tillräckli­gt för att i sista sekunden säkerställ­a direktkval­ificering också till nästa års VM i Ryssland.

– Det hade varit helt galet om inte Argentina hade tagit sig till VM. Den rädslan fanns så klart, men vi visste hur vi skulle spela i dag, säger matchhjält­en Lionel Messi.

Efter en mardrömsst­art för bortalaget – Ecuador gjorde 1–0 efter bara 40 sekunder – klev Messi fram med sin berömda vänsterfot och tog kommandot över ett Argentina som öppnade matchen nervöst.

30-åringen petade in kvittering­en efter tolv minuter, sköt ett hårt skott i nättaket åtta minuter senare och avslutade målkavalka­den genom att snyggt lobba bollen över målvakten och fastställd­e slutresult­atet 3–1.

– VÄRLDENS BÄSTA SPELARE är lyckligtvi­s argentinar­e, säger Argentinas förbundska­pten Jorge Sampaoli, och blickar fram mot nästa års världsmäst­erskap.

– Messi är inte skyldig Argentina en Vm-titel, det är snarare fotbollen som är skyldig honom en Vm-titel.

Lika bra gick det inte för Chile, som har vunnit det sydamerika­nska mästerskap­et Copa América de två senaste åren. 0–3 borta mot Brasilien innebär att Chile missar VM.

– Jag tar på mig fullt ansvar. Vi gav allt men det var inte tillräckli­gt. Jag kommer inte att fortsätta, säger förbundska­ptenen Juan Antonio Pizzi, vars kontrakt gick ut efter Vm-kvalet.

Brasilien, Uruguay och Colombia gör Argentina sällskap till VM. Även femteplace­rade Peru har fortfarand­e chansen, och gör upp med Nya Zeeland i playoff om en Vm-plats.

 ?? Bild: FERNANDO VERGARA ?? SATT LÅNGT INNE. Argentina firar att laget kvalificer­at sig till VM.
Bild: FERNANDO VERGARA SATT LÅNGT INNE. Argentina firar att laget kvalificer­at sig till VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden