Hallandsposten

USA missar VM efter Panamas ”mål”

- TT-REUTERS

USA:S herrar missar fotbollsvm för första gången sedan 1986, efter en oväntad 1–2förlust mot Trinidad och Tobago. Till VM går däremot Panama, som slog Costa Rica med 2–1. Snacket efteråt gällde dock ett mål som inte var ett mål.

Panama, som aldrig hade nått fotbolls-vm tidigare, tog tillsamman­s med Mexico och Costa Rica direktplat­serna till nästa års VM i Ryssland, medan Honduras får spela ett avgörande playoff mot Australien.

Men sättet som Panama tog sig dit på var kontrovers­iellt. 2–1segern hemma mot Costa Rica innebar att man snuvade Honduras på direktplat­sen, och USA på en kvalplats, men ett av lagets mål borde aldrig ha godkänts.

Bollen var helt enkelt aldrig inne.

EFTER ETT COSTARICAN­SKT ledningsmå­l i den första halvleken fick Panama hörna i början av den andra. Bollen hamnade hos Blas Perez vid den bortre stolpen och han försökte trycka in den i mål. Men Costa Ricas Ronald Matarrita stod i vägen och petade bollen över sidlinjen.

Domaren dömde mål ändå. Och bjöd Panama en väg in i Vm-jakten.

Det läget missade man inte, och i den 88:e minuten drog Roman Torres igång ett historiskt kalas på läktarna när han dundrade in en halvvolley i nättaket och skickade Panama till VM.

Inför kvällen var det annars inte mycket som talade för att USA skulle missa VM. Det enda som krävdes var en seger borta mot tabelljumb­on Trinidad och Tobago, som bara hade skrapat ihop tre poäng dittills under Vm-kvalet.

Men två mål i den första halvleken, det första ett snöpligt självmål där USA:S försvarare Omar Gonzalez snedsparka­de bollen i en båge över den egna målvakten, sänkte amerikaner­na. Christian Pulisics reducering i den andra halvleken kunde inte förhindra förlust.