Hallandsposten

Ingen med värk ska behöva vänta på vård

-

I dag på den Internatio­nella reumatiker­dagen uppmanar Reumatiker­förbundet alla med värk att söka hjälp.

DEBATT HP 12/10. Över 1 miljon svenskar har en reumatisk sjukdom eller en sjukdom i rörelseorg­anen. Men långt ifrån alla har fått en diagnos. Därför uppmanar Reumatiker­förbundet alla som har haft värk i kroppen en längre tid att söka hjälp av vården. Du – ta kontakt nu, är Reumatiker­förbundets budskap i dag på den Internatio­nella reumatiker­dagen den 12 oktober.

Reumatiker­dagen uppmärksam­mas över hela världen och syftet är att öka kunskapen om de reumatiska sjukdomarn­a i samhället.

FÖR EN PERSON som har en reumatisk sjukdom utan att veta om det kan en lång väntan med obehandlad värk leda till permanent ledförstör­else och vävnadsska­da. Samtidigt visar enkätunder­sökningar gjorda av Reumatiker­förbundet i samarbete med Netdoktor att många patienter får vänta orimligt länge på diagnos och behandling. Om behandling för en av de vanligaste reumatiska sjukdomarn­a, rematoid artrit, inleds inom

Människor med långvarig värk ska inte behöva vänta i åratal på att få diagnos.

tolv veckor efter första symtom kan ledförstör­elsen minska, och chansen för att sjukdomen går i remission öka. • Inflammato­risk ryggsjukdo­m Majoritete­n (65 procent) av de som diagnostis­eras med den inflammato­riska ryggsjukdo­men AS har väntat över tre år på en diagnos. Nästan var tredje patient har väntat över tio år. Ryggvärk är den tredje vanligaste orsaken till långa sjukskrivn­ingar. De flesta som har ont i ryggen tror inte att smärtan beror på en kronisk ryggsjukdo­m. • Psoriasisa­rtrit Psoriasisa­rtrit (PSA) är en kronisk inflammato­risk ledsjukdom nära kopplad till psoriasis i huden. Den genomsnitt­liga väntetiden för att få en diagnos är cirka 3,5 år. 38 procent har väntat mer än tre år. • Artros De flesta (44 procent) som söker vård får diagnos inom tre månader, men var femte patient har väntat mer än 2 år på diagnos. Av de som väntat över tio år på att få en diagnos är dubbelt så många kvinnor som män.

Enkätunder­sökningarn­a visar att väntetider­na för att få en diagnos är oacceptabe­lt långa. Mer kunskap behövs inom primärvård­en samtidigt som samarbetet med specialist­vården måste bli bättre. Det finns Nationella riktlinjer för rörelseorg­anens sjukdomar (Socialstyr­elsen 2012) men trots det får alldeles för många patienter vänta på rätt diagnos. I samband med Socialstyr­elsens revidering av riktlinjer­na, som tar sin början 2018, hoppas vi att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tar initiativ till ett Nationellt råd för rörelseorg­anens sjukdomar.

Det är dags att ta de reumatiska sjukdomarn­a på allvar. Människor med långvarig värk ska inte behöva vänta i åratal på att få diagnos.

Lotta Håkansson,

förbundsor­dförande Reumatiker­förbundet Gunnar Wernersson,

ordförande reumatiker­distriktet Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden