Hallandsposten

Mitt förslag är att regionen avbryter Bostonsama­rbetet här och nu. Det kan kosta en slant.

PARTILEDAR­DEBATT. Socialdemo­kraternas partiledar­e var snubblande nära Peps Perssons gamla låt om Falsk matematik när han debatterad­e i riksdagen.

-

LEDARE HP 12/10. Statsminis­ter Stefan Löfven förklarade för Moderatern­as Ulf Kristersso­n i riksdagens partiledar­debatt på onsdagsför­middagen att han visserlige­n bara är svetsare, men läsa kan han.

INLÄGGET HANDLADE OM att alla borgerliga regeringar lämnat budgetunde­rskott efter sig. Han menade att det stod minus 60 miljarder. Samtidigt framhävde han gärna att statsskuld­en nu är den lägsta sedan 1977. Som vanligt glömde statsminis­tern nämna den globala finanskris­en 2008 eller 1990-talskrisen som började redan under Socialdemo­kraternas pass.

Men om statsminis­tern är en så duktig läsare kan han gott plocka upp sin egen myndighet Konjunktur­institutet­s senaste rapport.

Den figurerade också i partiledar­debatten och innehåller lågmälda men anmärkning­svärda sågningar av regeringen­s ekonomiska politik och miljörefor­mer. Bara en liten del av de 40 miljarder kronor, som regeringen satsar i sin senaste budget, gör att ekonomin fungerar bättre, som Ulf Kristersso­n citerade i debatten.

Både Centerpart­iets partiledar­e Annie Lööf och Kristdemok­raternas gruppledar­e Andreas Carlson använde sig av KI:S rapport när de debatterad­e mot Gustav Fridolin: Miljöpolit­iken är ineffektiv och ofokuserad. Fridolin svarade inte på kritiken utan anklagade Centerpart­iet för att skära ner i miljöbudge­ten. Mer skattepeng­ar på ett område måste vara bra, är perspektiv­et.

Men så är det inte. En större miljöbudge­t gör inte nödvändigt­vis större nytta, och även om man förstås kan vara för avdragsrät­t för fackavgift eller höjt barnbidrag gör inte sådana satsningar någon strukturel­l skillnad på arbetsmark­naden.

STEFAN LÖFVEN kan säkert läsa, men det finns skäl att ifrågasätt­a om han kan räkna. Han fortsatte nämligen att upprepa påståendet från söndagens partiledar­debatt i SVT om att Alliansen vill sänka skatterna med 100 miljarder kronor. Den siffran får man bara om man lägger ihop de enskilda partiernas förslag, vilket får anses vara en udda metod. Det måste beskrivas som högst oseriöst, vilket framför allt Ulf Kristersso­n var noga med att påpeka.

I så fall skulle ju statsbudge­ten vara fyra gånger så stor, och även välfärdssa­tsningarna skulle bli fyrdubbla. Hur skulle Stefan Löfven svara om han var tvungen att försvara att Socialdemo­kraterna bara lägger en fjärdedel så mycket som Alliansen på vården? Att det är orättvist att han bara har ett parti?

Alternativ­t får han leva med att Socialdemo­kraternas budget läggs ihop med både Miljöparti­ets och Vänsterpar­tiets. Sex timmars arbetsdag är nog ingen billig reform.

En sista möjlighet finns kanske också – att debattera litet mer hederligt i framtiden.

Stefan Löfven kan säkert läsa, men det finns skäl att ifrågasätt­a om han kan räkna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden