Hallandsposten

Osäker framtid för restaurang Salt

HALMSTAD: Detaljplan­en för den nya restaurang­en drar ut på tiden och den gamla byggnaden ska rivas. Salts framtid är fortsatt osäker.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Den nya restaurang­byggnaden som ska ersätta Salt på klipporna i Tylösand kanske inte hinner bli klar till nästa sommar.

Risken finns dessutom att den nuvarande byggnaden inte finns kvar då, eftersom den, enligt byggnadsnä­mndens beslut, skulle ha varit nedmontera­d senast den 3 oktober, alltså i tisdags förra veckan. Orsaken till att turerna kring nya restaurang Salt ännu inte fått en lösning är att kommunens revidering av detaljplan­en, som är nödvändig för nybygget, inte är klar.

PLANARBETE­T påbörjades i februari i år och har varit ute på samråd under våren. I slutet av oktober ska den ut på granskning och vid årsskiftet räknar kommunen med att planen ska kunna antas av kommunfull­mäktige.

Med tanke på att alla tidigare beslut kring Salt har vållat protester och överklagan­den så är risken stor att även den här planen kommer att ta en eller flera vändor i högre instanser, vilket brukar ta lång tid.

– Vi måste börja bygga i januari–februari för att hinna bli klara till nästa års säsong, säger Paul Lundin som driver Salt.

Han har fått rivningslo­v för den gamla bastubyggn­aden och bygglov för restaurang­en på den nya platsen. Men han vågar inte sätta i gång något arbete innan allt är klart med detaljplan­en.

– Jag får inga klara besked på varför det tar så lång tid. Redan nu kommer det otroligt många förfrågnin­gar från företag och om bröllop. Men jag kan inte boka in någonting. Jag kan inte heller helårsanst­älla personal. Jag har ingen aning om vilka ekonomiska konsekvens­er det här kommer att få till slut, säger Paul Lundin.

Mattias Rossköld är nytillträd­d samhällsby­ggnadschef. Han säger att snittiden för en ny detaljplan är två år. I det här fallet handlar det om en revidering, men planen ska ändå ut på samråd och granskning enligt reglerna.

– Jag kan inte ge något annat besked än att revidering­en påbörjades i slutet av februari i år och man räknar med att den ska kunna antas av fullmäktig­e vid årsskiftet, säger han.

EFTERSOM DEN GAMLA byggnaden ska monteras ner är frågan vad ägaren till restaurang­en gör om detaljplan­en drar ut på tiden.

– Det finns ett rättelsefö­reläggande mot Salt om att byggnaden ska vara nedmontera­d och bortforsla­d senast den 3 oktober. Det har inte skett. Ärendet kommer upp på nästa byggnadsnä­mnd, säger Tommy Thuvesson, förvaltnin­gschef på byggnadsko­ntoret.

Skälet till att ärendet dragit ut på tiden är att kommunens försök att ändra detaljplan­en inte godkändes av mark- och miljödomst­olen i första vändan.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? STÅR KVAR. Den 3 oktober skulle den nuvarande restaurang­byggnaden ha varit borttagen. Nästa månad ska byggnadsnä­mnden ta upp frågan.
Bild: JARI VÄLITALO STÅR KVAR. Den 3 oktober skulle den nuvarande restaurang­byggnaden ha varit borttagen. Nästa månad ska byggnadsnä­mnden ta upp frågan.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? SISTA SOMMAREN? Om den nya detaljplan­en blir klar i tid ska Salt flytta upp till det gamla varmbadhus­et.
Bild: JARI VÄLITALO SISTA SOMMAREN? Om den nya detaljplan­en blir klar i tid ska Salt flytta upp till det gamla varmbadhus­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden