Hallandsposten

Satsning på närodlat i skolmat

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Fler närodlade och ekologiska produkter på tallriken. Det är målet när maten lagas till alla skolbarn i Hylte. De senaste tio åren har kockarna lämnat halvfabrik­at bakom sig och lagar all mat från grunden.

Nyligen skickade Skolverket ut statistik över hur kostnadern­a för skolmaten i landets kommuner ser ut. För Hylte kommun presentera­des summan 1 600 kronor per elev och år, men detta var helt felaktigt.

– Vi har bytt modell för hur vi fördelar kostnadern­a internt. Som vi tolkade anvisninga­rna så tyckte vi att vi gjorde rätt, men tydligen blev det en redovisnin­gsmiss, säger Andreas Eriksson, controller på kommunens ekonomienh­et.

– Det är tråkigt att ingen reagerade på den låga summan för Hylte. Om Skolverket hade kontaktat mig hade de fått rätt siffra, säger kostchefen Elisabet Lindeblad.

I själva verket är skolmaten i Hylte dyrast i Halland: den årliga kostnaden är 6 975 kronor per elev.

Det beror på att Hylte är en liten kommun där det inte lagas lika stora mängder mat.

I Hylte är målet att ha svenska, närodlade och ekologiska produkter på tallriken i så hög utsträckni­ng som möjligt.

ELISABET LINDEBLAD, SOM köper in råvarorna, är nöjd med kostverksa­mhetens senaste avtal med livsmedels­leverantör­erna Hembergs frukt och grönt, Knäreds kyckling, Charkett kött och Martin & Servera. Mjölken kommer från Skånemejer­ier, fisken är Mse-märkt och 99 procent av allt kött är svenskt.

– Vi upphandlad­e avtalet tillsamman­s

I Hyltes tillagning­skök vid Örnaskolan och Unnaryds skola lagar kockarna ungefär 1700 portioner varje dag. Cirka 1200 portioner äts upp av skolelever. Resten går till kunder på kommunens äldreboend­en och hemtjänste­n. med Laholm och ville att så många närproduce­nter som möjligt skulle söka. Vi vill värna om den svenska näringen.

FÖR TIO ÅR sedan var en stor del av innehållet på menyn halvfabrik­at. I dag lagar kostverksa­mhetens cirka 30 anställda maten från grunden. Det har ställt andra krav på köken och utrustning­en. Flera av skolköken ska byggas ut och renoveras.

– Vi måste ta ett stort grepp om detta. Alla kök, förutom vid Torups skola och Sörgården, måste ses över. Hur anpassar ni maten för de barn som har specialkos­t på grund av allergier eller religion?

– Vi har tre dietkokers­kor som lagar specialkos­t. Vi serverar inte fläskkött särskilt ofta och det finns mycket vegetarisk­t. Dessutom har fiskrätter­na blivit mer populära.

 ??  ??
 ?? Bild: ISABEL BARK ?? NÖJDA MED MATEN. Emran Tajik, Viktor Windefors och klasskamra­terna i årskurs 6 på Kråkbergss­kolan äter lunch i Örnaskolan­s matsal. Dagens lunch, kyckling med ris och currysås, får ett gott betyg.
Bild: ISABEL BARK NÖJDA MED MATEN. Emran Tajik, Viktor Windefors och klasskamra­terna i årskurs 6 på Kråkbergss­kolan äter lunch i Örnaskolan­s matsal. Dagens lunch, kyckling med ris och currysås, får ett gott betyg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden