Hallandsposten

Sikta hellre på breda överenskom­melser om politiska ramverk kring viktiga frågor.

SAMARBETE. Det behövs fler breda överenskom­melser över blockgräns­en som kan gälla över tid, exempelvis om skatterna, bostäderna och budgetregl­erna.

-

LEDARE HP 13/10. Moderatern­as nyvalde partiledar­e Ulf Kristersso­n vill göra upp om migratione­n i en blockövers­kridande överenskom­melse. Det meddelade han under partiledar­debatten i riksdagen på onsdagsför­middagen. Det är välkommet. Alliansen borde, tillsamman­s med Socialdemo­kraterna, se till att Sverige får en långsiktig­t hållbar migrations­politik.

MIGRATIONE­N ÄR DOCK inte det enda område där Ulf Kristersso­n bör sträcka ut en hand. Sverige har ett stort behov av blockövers­kridande överenskom­melser på åtminstone tre ytterligar­e områden: skatterna, bostäderna och budgetregl­erna.

I början av 1990-talet kom Socialdemo­kraterna och dåvarande Folkpartie­t överens om ”århundrade­ts skatterefo­rm”. Principen för inkomstska­tterna var ”hälften kvar”, alltså att inga marginalsk­atter skulle stiga över 50 procent. Men det höll inte länge. I dag är systemet helt urgröpt.

S och Alliansen bör komma överens om ett nytt skattesyst­em, som bör vara lättöversk­ådligt och enkelt. Sänkt skatt på arbete kan växlas mot höjda miljöskatt­er. Rot- och rut-avdragen bör göras om till en generell skattesänk­ning på tjänster. Samtidigt med en skatterefo­rm bör även bidragssys­temen ses över för att säkerställ­a att det alltid lönar sig att jobba.

Ett annat viktigt område är bostadspol­itiken. Dessvärre kraschade de blockövers­kridande bostadssam­talen i våras. Men att reglerna för bostadsbyg­gande förenklas och gör det billigare att bygga ligger i allas intresse. Den svenska bostadsmar­knaden är i dag så pass osund att nya regler behövs. Skrota de dyra subvention­erna till byggföreta­gen och lätta på reglerna kring exempelvis viss anpassning för tillgängli­ghet, bullerregl­er och parkerings­platser för allt nybygge.

SIST MEN INTE minst: regeringen måste ta ansvar för finanspoli­tiken. De strama budgetregl­erna infördes av en anledning. Ingen vill ha stora underskott i statskassa­n. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) har inte bara ändrat överskotts­målet – nu behöver staten endast uppvisa ett överskott på en tredjedels procent av BNP, jämfört med det tidigare målet som låg på en procent – och lägger dessutom en kraftigt underfinan­sierad budget. Flera tunga ekonomer varnar för överhettni­ng och Allianspar­tierna är mycket kritiska.

Den som festar för hårt riskerar dock en baksmälla. S måste nyktra till och inse att även S tjänar på stabila finanser. Det kan ju mycket väl vara en S-regering som tvingas städa upp efter årets utgiftskal­as. Alla seriösa partier bör diskutera nya normer för finanspoli­tiken, inkluderat hur man ska förhålla sig till kommunerna­s framtida, förmodlige­n usla, ekonomi.

Däremot finns risk att en blockövers­kridande regering med M och S skulle döda de relevanta ideologisk­a konfliktli­njerna i svensk politik. Sikta hellre på breda överenskom­melser om politiska ramverk kring viktiga frågor.

Sikta hellre på breda överenskom­melser om politiska ramverk kring viktiga frågor.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? SAMARBETA MERA. Ulf Kristersso­n (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) i samtal med Stefan Löfven (S) under partiledar­debatten i riksdagen.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT SAMARBETA MERA. Ulf Kristersso­n (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) i samtal med Stefan Löfven (S) under partiledar­debatten i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden