Hallandsposten

Djurplåger­i överklagas till hovrätt

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Tingsrätte­n gjorde inte sitt jobb när de inblandade friades för djurtransp­orten där 3 900 kycklingar kvävdes till döds i en dåligt ventilerad lastbil. Det hävdar åklagaren som vill att hovrätten ger bakläxa.

– Det är inte bara det att jag är missnöjd med domen. Jag menar också att den är fel. Man har inte hanterat saken enligt de regler som finns, säger kammaråkla­gare Andreas Bergman.

Andreas Bergman väckte åtal för djurplåger­i mot chauffören från Laholms kommun efter den katastrofa­la slakttrans­porten i april 2015. Han riktade också krav på företagsbö­ter mot mannens åkeri och kycklingup­pfödaren i Laholm på vardera 250 000 kronor.

HALMSTADS TINGSRÄTT FRIADE, en dom som åklagaren nu har överklagat till hovrätten.

Enligt tingsrätte­n fanns det inget som tydde på att chauffören hade uppsåt att orsaka slaktkyckl­ingarna lidande. Han ansågs inte heller ha varit så oaktsam att det var brottsligt.

– Jag är förvånad över hur tingsrätte­n resonerar, säger Andreas Bergman, som anser att det finns många omständigh­eter runt transporte­n som talar för motsatsen:

– Man har inte haft koll på regler, inte varit utbildad, inte haft godkända fordon, temperatur­mätare har inte fungerat. Enligt min uppfattnin­g har man inte brytt sig om djurens välbefinna­nde under den här transporte­n.

Mest anmärkning­svärt i domen, enligt åklagarens uppfattnin­g, är frågan om företagsbo­t. När chauffören friades föll också kravet mot företagen, enligt tingsrätte­n.

– Det är helt felaktigt. Då har man helt missuppfat­tat hela företagsbo­tsinstitut­et. Det är därför jag skriver att hovrätten ska överväga om hela målet ska återförvis­as till tingsrätte­n för förnyad handläggni­ng, säger Andreas Bergman.

Företagsbö­ter går ut på att näringsidk­are ska få ta konsekvens­en av bristande rutiner oberoende av det personliga straffansv­aret.

RÅDMANNEN ELISABETH KARLÉN var tingsrätte­ns domare i målet.

– Jag har resonerat så att eftersom vi inte fann att det har begåtts något brott så ska inte heller företagsbo­t utgå, säger Elisabeth Karlén och lutar sig mot formulerin­gar i brottsbalk­en.

Försvarssi­dan får också möjlighet att yttra sig igen när målet tas upp i Hovrätten för västra Sverige.

”Enligt min uppfattnin­g har man inte brytt sig om djurens välbefinna­nde under den här transporte­n.”

ANDREAS BERGMAN,

kammaråkla­gare

 ?? Bild: LÄNSSTYREL­SEN ?? DÖDSFÄLLA. Chauffören hade borrat ett antal små lufthål i lastbilssk­åpet, men det gav alldeles för dålig ventilatio­n för de instängda kycklingar­na.
Bild: LÄNSSTYREL­SEN DÖDSFÄLLA. Chauffören hade borrat ett antal små lufthål i lastbilssk­åpet, men det gav alldeles för dålig ventilatio­n för de instängda kycklingar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden