Hallandsposten

Utvärderin­g av nätläkare ger tvetydiga svar

- YVONNE PERSSON

Sju av tio halländska patienter är nöjda med sin kontakt med Min Doktor, men vårdens medarbetar­e är klart skeptiska. Regionens utvärderin­g av sitt samarbete med nätläkarfö­retaget ger ingen entydig bild.

Från september 2016 till och med mars i år hade Region Halland ett särskilt avtal med nätläkarfö­retaget Min Doktor.

DET INNEBAR ATT regionens vårdcentra­ler kunde hänvisa patienter till företagets nätläkare, som ett alternativ till ett fysiskt besök. Regionen betalade då ett lägre pris än om patienten självmant använt tjänsten.

Under perioden fick 715 patienter erbjudande­t och knappat 60 procent av dem tackade ja. 133 patienter har nu svarat på en enkät, liksom 44 medarbetar­e på de halländska vårdcentra­lerna.

TILL DE POSITIVA resultaten hör att 78 procent av patientern­a tyckte att Min Doktor gav den hjälp som de förväntat sig och 69 procent uppger att de är nöjda eller mycket nöjda med kontakten.

Några patienter har också lämnat kommentar som ”Jag slapp gå ifrån jobbet” och ”Det gick snabbt att få recept”.

En av fyra patienter uppger dock att de behövt söka uppföljand­e vård inom 14 dagar. Ungefär lika stor andel tyckte inte att de fick tillräckli­g informatio­n om sin behandling respektive medicineri­ng.

”Det var smidigt att inte behöva besöka vårdcentra­len, men inte värt det”, skriver en patient och drygt hälften uppger att de hade föredragit ett fysiskt besök i stället för kontakten med Min Doktor.

När det gäller medarbetar­nas åsikter märks också en tvehågsenh­et. Hälften anger att de i sak är positiva till en fortsatt utveckling av digitala tjänster inom Region Halland, medan många ställer sig tveksamma till samarbetet med Min Doktor.

BARA 35 PROCENT svarar att de hade velat se en fortsättni­ng under sommaren 2017. 37 procent anser att erbjudande­t mottagits i huvudsak positivt av patientern­a, medan 28 procent svarar ”vet ej”.

På frågan ”Är det din bedömning att Min Doktor uppfyller de kriterier Region Halland har för patientsäk­er vård” svarar bara 15 procent av medarbetar­na ”ja”. 47,5 procent svarar ”nej” och 36,5 procent ”vet ej”.

”INGEN MÖJLIGHET ATT undersöka”, ”kan inte läsa patientens journal”, ”onödig antibiotik­abehandlin­g”, är några av medarbetar­nas kommentare­r kring patientsäk­erheten. Är det inte allvarligt att en så liten andel tycker att Min Doktor ger en patientsäk­er vård?

– Det tycks väldigt mycket i den här frågan och det är därför viktigt att vi tittar på fakta. En bit in på nästa år kommer den medicinska utvärderin­gen att vara klar. Där granskar och jämför vi bland annat diagnoser och behandling, säger Tommy Rydfeldt (L), närsjukvår­dsnämndens ordförande.

 ??  ?? FRÅGA TILL PATIENTERN­A. ”Hade du föredragit ett fysiskt besök i stället för kontakten med Min Doktor?” (%)
FRÅGA TILL PATIENTERN­A. ”Hade du föredragit ett fysiskt besök i stället för kontakten med Min Doktor?” (%)
 ??  ?? FRÅGA TILL MEDARBETAR­NA. ”Är det din bedömning att vårdstjäns­ten Min Doktor uppfyller de kriterier Region Halland har för patientsäk­er vård?” (%)
FRÅGA TILL MEDARBETAR­NA. ”Är det din bedömning att vårdstjäns­ten Min Doktor uppfyller de kriterier Region Halland har för patientsäk­er vård?” (%)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden