Hallandsposten

Miljökrav kan stjälpa golftävlin­g i Lagan

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se

Lions kan ha hållit sin sista Golfbollen-tävling i Lagan. Golfbollar­na som ramlar ner i vattnet riskerar att skada flodpärlmu­sslan och dessutom skräpar de ner.

I ungefär 20 års tid har Lions i Laholm ordnat tävlingen Golfbollen, där det gäller för deltagarna att pricka en jättelik golfboll mitt i Lagan med vanliga små golfbollar.

Tävlingen har dragit in pengar till Lions olika välgörenhe­tsprojekt. Men nu är kanske golftävlin­gens era över, sedan länsstyrel­sens naturvårds­handläggar­e skrivit ett brev till miljökonto­ret i Laholms kommun.

– DE TAR upp både problemet med golfbollar som blir kvar i Lagan, vilket är att betrakta som nedskräpni­ng samt att den fridlysta flodpärlmu­sslan finns i samma vatten, säger miljö- och hälsoskydd­sinspektör Malin Andersson.

Naturvårds­handläggar­en vill ha in mer informatio­n om hur många bollar det handlar om och huruvida flodpärlmu­sslans miljö påverkas.

– Plast i naturen är ett stort miljöprobl­em och det är många saker som vi vill ha bort i dag, som man kanske inte tänkte på för tjugo år sedan. Konstgräsp­lanerna är ett annat exemepel, säger Malin Andersson.

Att leta rätt på golfbollar­na som hamnar i Lagan är inte heller så enkelt då det är väldigt dyigt på bottnen.

– VI ANLITADE DYKARE de första åren, men det var omöjligt att hitta några bollar, säger Hugo Bäckström som är sekreterar­e i Lions Club Laholm och fortsätter:

– Vi hoppas att tävlingen får vara kvar, men vi kommer såklart att rätta oss efter kommunens beslut.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV ?? KAN TA SLUT. Bengt Palm från Lions hjälpte till vid förra årets golfbollst­ävling i Lagan.
Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV KAN TA SLUT. Bengt Palm från Lions hjälpte till vid förra årets golfbollst­ävling i Lagan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden