Hallandsposten

Österrike röstar m

ÖSTERRIKE: FLYKTINGKR­ISEN HAR SATT SPÅR HOS VÄLJARNA

-

När hundratuse­ntals migranter strömmade genom Europa för två år sedan blev Nickelsdor­f första anhalt i Österrike för många av dem. Det som hände då har satt spår – och kan påverka vilka som får makten efter landets nyval.

– Den här skänkte en lokal företagare till oss, så att vi skulle ha någonstans att förvara kläder och sådant, säger Carmen Mnitzer och pekar på en stor, gråvit lagerbyggn­ad.

– Och nu vet vi inte vad vi ska göra med den, fortsätter hon och skrattar.

Hon kör runt i den lilla byn Nickelsdor­f och visar upp det som var viktiga knutpunkte­r i september 2015. Gatorna är i stort sett tomma – orten har bara 1 800 invånare och många av dem arbetspend­lar till närliggand­e orter.

För två år sedan såg det helt annorlunda ut.

Tiotusenta­ls människor på flykt genom Europa strömmade då in vid den österrikis­k-ungerska gränsen, som ligger bara några minuter bort. Många av dem behövde mat, kläder och vård, och Carmen Mnitzer var en av dem i byn som bestämde sig för att hjälpa till.

– Vi bjöd inte in dem. De frågade inte om de fick komma. Men de var här, och vi fick göra det vi kunde. Det här är en liten by, det var fler människor vid gränsen än det bor här. Man måste göra något, oavsett vad man tycker om situatione­n, säger hon.

MÄNNISKOR I BYN började samla ihop förnödenhe­ter, som de delade ut till flyktingar­na med hjälp av bland annat lokala Röda korset. Kommunens fordonsgar­age fick fungera som lager för kläder, blöjor och livsmedel. Asylsökand­e som redan bodde i byn hjälpte till som tolkar. Borgmästar­en beställde in portabla toaletter. En hangar som brukar fungera som vip-område för artisterna under ortens årliga rockfestiv­al fick bli tillfällig sovplats för dem som behövde vila innan de drog vidare.

– Det var fullt med människor. Vid ett tillfälle hade vi 15 000 människor här i byn. Det var en väldigt tuff situation. Men de ville inte stanna här, de ville till Wien, Tyskland och Sverige såklart. Och kunde de inte hitta ett sätt att transporte­ra sig så började de gå, berättar stadens borgmästar­e, socialdemo­kraten Gerhard Zapfl.

TILL SLUT BLEV pressen på byn för stor, och Gerhard Zapfl försökte ringa partikamra­ten och landets dåvarande förbundska­nsler Werner Faymann för att be om hjälp. Men kanslerns sekreterar­e släppte inte fram honom.

– Då skickade jag ett öppet brev till kanslern och inrikesmin­istern. Men jag har fortfarand­e inte fått

 ??  ?? STÄLLDE UPP FÖR FLYKTINGAR­NA. Carmen Mnitzer framför hangaren som användes som tillfällig sovplats för ”Vi löste ett problem åt regeringen här och för EU, för vi bjöd på vår egen tid, på våra egna pengar”, säger hon.
STÄLLDE UPP FÖR FLYKTINGAR­NA. Carmen Mnitzer framför hangaren som användes som tillfällig sovplats för ”Vi löste ett problem åt regeringen här och för EU, för vi bjöd på vår egen tid, på våra egna pengar”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden