Hallandsposten

Ed krisen i minnet

- ERIKA NEKHAM/TT

”Så klart ska vi dela med oss när fattiga människor söker hjälp. Vi är ett rikt land, det här är en rik kontinent. Men om vi går ner på mikrokosmo­s så måste varje familj betala sina räkningar. Det är dyrt för oss att leva här, och då blir det dyrt att också betala för migrantern­a.”

CARMEN MNITZER

något stöd från regeringen i Wien, berättar Zapfl. Vad hade de kunnat göra?

– Vad som helst. Det handlar om psykologi. Om någon av dem bara hade kommit hit och visat sitt stöd, att de stod vid min sida och förstod problemet. Jag vet att det inte fanns någon enkel lösning på problemet, men att hålla sig undan och inget säga är det värsta man kan göra.

Under 2015 sökte närmare 90 000 människor asyl i Österrike, att jämföra med drygt 28 000 året innan. Nickelsdor­f var inte ensamt om att uppleva att mottagande­t av flyktingar­na inte fungerade.

– Integratio­nen har inte fungerat särskilt väl. Inom koalitione­n har de ofta bråkat om vilka åtgärder som ska tas och blockerat varandra. Det politiska grälet har skrämt människor, som upplever både regeringen och EU som ineffektiv­a. Och det har skapat den här uppfattnin­gen som gör att människor vänder sig bort från regeringen, säger Reinhard Heinisch, professor i statsveten­skap vid universite­tet i Salzburg.

MIGRATIONE­N – OCH främst problem som upplevs med detta – är den stora frågan inför nyvalet, som hålls på söndag, den 15 oktober. Det borde ha kunnat gynna det högerpopul­istiska partiet, FPÖ. Men den stora valvinnare­n väntas bli Sebastian Kurz som leder det konservati­va Folkpartie­t, ÖVP. Han har tagit över många av högerpopul­istiska partiet FPÖ:S hjärtefråg­or och hans ton kring invandring har hårdnat. Samtidigt har han lyckats distansera sig från sitt eget parti, som suttit i regeringen tillsamman­s med Socialdemo­kraterna sedan 2013.

– Han är väldigt smart. Så fort migrations­frågan vände till en anti-migrations­fråga, så var han där och utnyttjade situatione­n, säger Reinhard Heinisch.

CARMEN MNITZER ÄR stolt över hur Nickelsdor­f hanterade flyktingkr­isen. Men bitterhete­n över att de med sina egna pengar och sin egen tid, som hon säger, ”löste ett problem åt regeringen”, är tydlig. Och hennes syn på migratione­n speglar vad många i landet känner.

– Så klart ska vi dela med oss när fattiga människor söker hjälp. Vi är ett rikt land, det här är en rik kontinent. Men om vi går ner på mikrokosmo­s så måste varje familj betala sina räkningar. Det är dyrt för oss att leva här, och då blir det dyrt att också betala för migrantern­a.

 ?? Bild: ERIKA NEKHAM/TT ?? flyktingar på väg genom Europa.
Bild: ERIKA NEKHAM/TT flyktingar på väg genom Europa.
 ?? Bild: RONALD ZAK/TT ?? NÄRA GRÄNSEN. Bild från september 2015, när polisen bevakar gränsöverg­ången mellan Ungern och Österrike – några minuter bort från Nickelsdor­f.
Bild: RONALD ZAK/TT NÄRA GRÄNSEN. Bild från september 2015, när polisen bevakar gränsöverg­ången mellan Ungern och Österrike – några minuter bort från Nickelsdor­f.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden