Hallandsposten

Trenden med glutenfrit­t ger fler müslisorte­r

TEST: Havregryn av rätt karaktär och mängd ansågs nödvändigt. Müslivinna­rna kom undan ändå. Detta tack vare blandninga­r som föll Konsumentp­anelen i smaken.

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Det väller av paket i butikerna med müsli och köpuppdrag­et kan kännas övermäktig­t.

– Spontant känns det stora utbudet av müsli onödigt. Det går bra att ha en bas hemma och lägga till det man tycker är gott. Fast det fanns en sort här som har inspirerat mig, sa Christina Ekman, som då inte visste att hon spanat in den fruktiga vinnaren.

MÜSLIPAKET­EN SKILJER SIG åt, och nu har hyllorna även fyllts med glutenfria blandninga­r. Orsaken till ökat utbud är helt klart diettrende­n att äta glutenfrit­t, även om man inte behöver det av sjukdomssk­äl. Vi har därför bett Konsumentp­anelen att smaktesta tio sorters glutenfri müsli.

– Utbudet är bättre än vad jag trodde, sa Olivia Karlsson, som var den enda gluteninto­leranta i Konsumentp­anelen.

Enligt analysföre­taget Nielsen ökade försäljnin­gsvärdet på glutenfria livsmedel med sju procent under första halvåret i år, jämfört med första halvåret 2016, hos sex livsmedels­kedjor i Sverige.

– Positivt att det kommer mer produkter, men ute på restaurang­erna är det inte alltid den trenden är bra för mig. Jag blir rädd att de inte tillagar maten så noga som de ska för mig som har sjukdomen på riktigt, sa hon.

På delad förstaplat­s kom den inte så söta Jordgubb- & mandelmüsl­i från Risenta och den sötare Fruktmüsli från Finax med fyra fyrar vardera.

Innehållet av olika gryn, fröer, frukt- och bärbitar i de testade paketen varierar, likaså sockerhalt­en: från 1,2 g till 18 g per 100 gram. De som var av det sötare slaget placerade sig utspritt. Alltså inget som självklart gjorde en müsli till vinnare och andra till förlorare.

– Men en för söt müsli köper jag bara en gång, konstatera­de Clasåke Johansson.

PÅ DETALJNIVÅ VAR det mest havregryne­ns art och vara eller icke vara som debatterad­es i panelmedle­mmarnas protokoll.

Sämst var det om havregryne­n var i för små delar, och det var heller inte bra med för tjocka. Men havregryn ska helst ingå i müslibland­ningarna för att de ska gå hem. Fast inte för mycket, för då kan de misstas för gröt.

Och de två vinnarna klarade sig undan havrekrave­t med sina rika blandninga­r av andra ingrediens­er.

– En smakexplos­ion är inte fel, sa Rickard Dahlgren.

Han fortsatte i en mer filosofisk anda att kontempler­a över frukoststu­nden:

– Är det mer sorter i müslin blir det mer frukostkän­sla och ger ett lugn när man måste tugga på varje bit.

Han hade råkat köpa en kokbok för glutenfrit­t och har testat att laga ur den.

– Bra att ha, men inget som bidrar till min hälsa, sa Rickard Dahlgren.

BARA EN MÜSLI klarade inte nivån på två fyrar som är gränsen för godkänt. Multimüsli från Semper ansågs bland annat ha för mycket havregryn och en kanelsmak som tog över. ”Väldigt beige.” ”Nästan bara havregryn.” Därför blev resultatet underkänt av denna panel.

Semper är en av få sorter som anger andel havrefling­or. 65 procent ingår i blandninge­n. Den andra som preciserar mängden är Havremüsli från Urtekram, med 40 procent havregryn. Även den fick kritik: ”Hade varit godare om havregryne­n varit större. Blir lite degigt.”

”Utbudet är bättre än vad jag trodde” OLIVIA KARLSSON konsumentp­anelen

 ??  ?? HITTADE SIN FAVORIT. Christina Ekman (vänstra bilden) ansåg att det går att ha basvaror hemma till müslin och toppa med godsaker, men hittade ändå en favorit bland tio testade glutenfria paket.
HITTADE SIN FAVORIT. Christina Ekman (vänstra bilden) ansåg att det går att ha basvaror hemma till müslin och toppa med godsaker, men hittade ändå en favorit bland tio testade glutenfria paket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden