Hallandsposten

Gubbgnäll i fantasiful­l litterär dräkt

- BJÖRN GUNNARSSON

LITTERATUR

Akademiled­amoten och poeten Kjell Espmark har flera gånger i sitt omfattande författars­kap försökt sig på samhällssa­tir. Romansvite­n ”Glömskans tid” var en uppgörelse med vad Espmark uppfattade som socialdemo­kratins förfall, och en av romanerna i sviten, ”Hatet”, väckte berättigad upprördhet eftersom många läsare såg en oförsonlig nidbild av Olof Palme.

NU GER ESPMARK ut en liten burlesk satirisk pamflett, kallad Resan till Thule, som parafraser­ar och parodierar klassisk litterär reseskildr­ing. Thule är förstås de antika geografern­as namn på höga Norden. Reseskildr­are är en fransk upplysning­sman från 1700-talet. Utopistena­s vision om Utopia som en ö i havet skymtar också som bakgrund.

Något 1700-tal är det dock inte fråga om i det Thule som fransmanne­n utforskar, snarare är det ett mycket illa förklätt Sverige av år 2017. Klimatet är givetvis uruselt. Kvinnorna är sexuellt frigjorda men iskalla. All historia förnekas. Invånarna har ”bistra tankar och våldsamma passioner, inkapslade i välvilja och is”.

Åsiktskonf­ormismen är diktatoris­k. Det finns en opposition och elaka politiska debatter, men alla partier har samma program. Politiker vill bara in i näringsliv­et. En mördad partiledar­e hyllas som ett helgon (Palme igen). Thuleborna tyngs av evig skuld, men exporterar samvete till övriga världen.

Påståendet att Thuleborna inte har förtryckt några andra raser skulle nog samerna ha en del synpunkter på. Järnskenor­na i terrängen (järnvägar på 1700-talet?) ligger och rostar. De är förstås privatiser­ade. Skolan är relativist­isk anarki vars icke-pedagogik sätter i ära att inte ställa några som helst kunskapskr­av på eleverna. Ämnet fysik har tidigare varit uttryck för vit manlig maktordnin­g, och är därför ersatt av ”relationel­l fysik”.

KJELL ESPMARK ”Resan till Thule” (Norstedts)

PRECIS SOM I fallet med Glömskans tid-sviten och i synnerhet ”Hatet”, försvarar sig Espmark i ett efterord med att alltsamman­s är litterär fantasi och att den som läser på annat sätt själv får motivera skälen till sin läsart. Om det varit en alt right-figur, en journalist på Russia Today, en Sd-man eller en Katerina Janouch som skrivit ”Resan till Thule” hade ropen höjts om förtal av Sverige.

Nu är det en högt värderad poet, professor emeritus och akademiled­amot som skrivit, så reaktioner­na kommer att bli intressant­a. Själv tycker jag mest att det, trots en och annan poäng till exempel om vapenexpor­t, handlar om gammal vanlig gubbkverul­ans. Om än i fantasiful­l litterär dräkt.

Skolan är relativist­isk anarki vars icke-pedagogik sätter i ära att inte ställa några som helst kunskapskr­av på eleverna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden