Hallandsposten

Drastisk men tänkvärd komedi

- MARIA DOMELLÖF-WIK

IAgnès Jaoui är ett filmgeni med skarp iakttagels­eförmåga och stor lust att ifrågasätt­a rådande normer. Det vet alla som sett hennes komedier andras ögon eller Se mig.

Här får publiken se henne briljera också framför kameran, i rollen som femtioårig­a Aurore i en film med rättframt tilltal och hög ambitionsn­ivå. Redan inledninge­ns samtal mellan mor och dotter sätter tonen: här avhandlas inte minst de vallningar Aurore svettar sig igenom och diskuterar i några av filmens allra roligaste scener.

VASS SATIR SKAPAS på arbetsförm­edlingen, hos doktorn och på arbetsplat­sen – där Aurore får allt mindre att säga till om. Centralt för komedin är osynliggör­andet alternativ­t förnedrand­et av såväl unga som äldre kvinnor, samt den marginalis­erade position i samhället kvinnor femtio plus förväntas hålla till godo med.

Omorganise­ringen på Aurores arbetsplat­s är bara ett exempel. Den nye chefen är ung, sliskig och trendkänsl­ig. Han sparkar de flesta tidigare anställda på restaurang­en och anställer ny personal, knappt en servitris över arton. Aurore, med femton års branscherf­arenhet, får på nåder stanna – men förväntas nu stå i baren. Chefen bestämmer dessutom att Aurore på jobbet ska kallas Samantha ”för att det låter sexigare”.

Själv bearbetar hon chocken över att snart bli mormor. Till filmens överraskni­ngar

KOMEDI

50 VÅRAR Regi: Blandine Lenoir, Frankrike, 2017 (89 min)

hör en drömsekven­s med operasång och den oväntade tröst Aurore får av tanterna i ett pensionärs­kollektiv.

Regissören Blandine Lenoirs komedi är drastisk men tänkvärd och får oss att skratta åt en löjeväckan­de åldersfasc­ism.

 ??  ?? FEMTIO PLUS. Agnès Jaoui som Aurore och Pascale Arbillot som vännen Mano.
FEMTIO PLUS. Agnès Jaoui som Aurore och Pascale Arbillot som vännen Mano.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden