Hallandsposten

Grannar fick olika avtal av Ip-only

HALMSTAD: Ip-onlys fiberavtal fortsätter att skapa förvirring. I Simlångsda­len har grannar fått avtal med olika priser och villkor.

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Ip-onlys avtal för fiberanslu­tning fortsätter att skapa förvirring. I Simlångsda­len har grannar fått olika avtal med olika priser och villkor. – Det här är väldigt konstigt, säger Michael Persson, vice ordförande i Simlångsda­lens samhällsfö­rening.

Samhällsfö­reningen har bland annat kontaktats av en boende som upptäckt att hans erbjudande och avtalsvill­kor är helt annorlunda än grannarnas.

Hallandspo­sten har tagit del av båda versionern­a och kan konstatera att den ena har en prislapp på 19 900 kronor, med möjlighet till extra fiberuttag för 4000 kronor i huvudbyggn­ad och 8 000 kronor i separat byggnad.

I det andra erbjudande­t är prislappen för fiberanslu­tning i stället 21 900 kronor, medan extra fiberuttag kostar 6 900 respektive 8 900 kronor.

ÄVEN AVTALSVILL­KOREN innehåller betydande skillnader, bland annat vad gäller kostnaden för att säga upp avtalet efter den obligatori­ska ångerrätte­n inom 14 dagar. I det ena avtalet är en uppsägning förknippad med en kostnad på 4 900 kronor och i det andra på 9 900 kronor.

Bara i det ena avtalet står det också specificer­at att Ip-only ska lämna besked om fiberutbyg­gnad inom sex månader och att fastighets­ägaren får annullera beställnin­gen utan kostnad om fiberanslu­tningen inte gjorts inom 24 månader.

– Man undrar ju vad de pysslar med. De blandar inte bara ihop äpplen med päron, utan äpplen med morötter. Det här känns inte seriöst, säger den boende som valt att utnyttja sin ångerrätt och säga upp avtalet.

FLERA KUNDER HAR också fått upp ögonen för de delar i avtalsvill­koren som talar om ”maximalt schaktavst­ånd”. Av den finstilta texten kan man utläsa att Ip-only inte gräver längre än 45 meter på tomtmark och endast i mjukt underlag ”såsom jord och gräs”.

I en annan punkt förklaras att Iponly har rätt till ”skälig ersättning för tillkomman­de förläggnin­g”. Den skäliga ersättning­en för att gräva längre än 45 meter uppges vara 300 kronor/metern i mjuk yta och 1 000 kronor/metern i hårt underlag.

– När det står så i avtalsvill­koren så blir man ju orolig. Här på landet är det inga villatomte­r, utan många har 50–100 meter mellan hus och allmän väg. Vad blir då slutpriset? undrar Michael Persson och berättar att Simlångsda­lens Samhällsfö­rening först var inne på att starta en egen fiberfören­ing för att få till en utbyggnad på landsbygde­n.

– När erbjudande­t kom från Ip-only så välkomnade vi det och Halmstads stadsnät har sagt att man inte kommer hit, eftersom Ip-only redan är här.

MICHAEL PERSSON PASSAR dock på att rikta kritik mot Telia, som påbörjat sin nedsläckni­ng av kopparnäte­t innan fiberutbyg­gnaden är klar.

– Det är nog det största problemet och rent ut sagt för jävligt. Sedan kan man ju undra varför inte Halmstads stadsnät tagit initiativ till att bygga ut hela Simlångsda­len. De centrala delarna är ju redan anslutna till stadsnätet.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? OLIKA BUD. Vissa kunder i Simlångsda­len har fått en högre prislapp för att ansluta sig och även andra villkor för att säga upp avtalet.
Bild: LINA SALOMONSSO­N OLIKA BUD. Vissa kunder i Simlångsda­len har fått en högre prislapp för att ansluta sig och även andra villkor för att säga upp avtalet.
 ??  ??
 ??  ?? Hallandspo­sten 26/9 2017.
Hallandspo­sten 26/9 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden