Hallandsposten

Många gjorde fynd på Kronolund

HALMSTAD: Röda Korsets gamla kursgård Kronolund ska rivas och ge plats för bostäder. I helgen fick allmänhete­n tömma husen.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Röda Korsets gamla kursgård Kronolund i Frösakull tömdes på sina inventarie­r i helgen. Då kunde allmänhete­n hämta möbler, köksutrust­ning, sanitetspo­rslin, fönster med mera gratis.

– Allt ska bort. Jag vill bli av med så mycket som möjligt. Det här med att folk har kunnat komma och hämta saker har fungerat bra, sade Fredrik Wennerholm, fastighets­ägare som ska bygga nya bostäder på området.

Redan på lördagen hade mycket av det som hade något värde avlägs- nats från Kronolunds olika byggnader. Det bröts upp markplatto­r med dansk sjösten och monterades ner aluminiumf­önster så det stod härliga till.

FINN DAHL OCH sonen Jimmy tyckte att de hade hittat rena guldgruvan och visade upp några av sina fynd.

– Vi har plockat ner 50 led-lampor som kostar 150 kronor styck att köpa. Och här har jag fem oljeburna element, nypris 4 000 kronor, sade Jimmy.

Han konstatera­de att det är de små grejerna man tjänar pengarna på.

– Här finns hel del godbitar som folk har missat. Ta en sådan här ytterdörr med treglasfön­ster, den blir hur fin som helst om man målar om den. Här är en paxfläkt för badrum, kostar säkert 5 000 kronor ny.

ÄVEN PÅ SÖNDAGEN hölls öppet för allmänhete­n. När Kronolunds huvudbyggn­ader är tömda börjar planeringe­n för bostadspro­jektet. 88 lägenheter ska uppföras med start i början av 2018 och med färdigstäl­lande 2020.

– Vi kommer att behålla de fem små uthyrnings­stugorna i skogen så länge. Eventuellt fortsätter vi att hyra ut dem, säger Fredrik Wennerholm.

Kronolund uppfördes 1864 som boställe för den förste kronojägar­en som hade tillsyn över på flygsandsf­älten.

Under andra världskrig­et övertogs Kronolund av Röda Korset som bland annat använde anläggning­en som barnkoloni och för sjukvårdsu­tbildning.

1999 lämnade Röda Korset anläggning­en som övergick i privat ägo och blev konferensa­nläggning.

Under ytterligar­e en ny ägare användes den som boende för nyanlända innan fastighets­bolaget Wennerholm köpte fastighete­n med avsikt att omvandla området för nya bostäder.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? EN BLÅ DÖRR. Monica och Göran Gahm hittade flera användbara saker när inventarie­rna på Kronolund i Frösakull skänktes bort.
Bild: JARI VÄLITALO EN BLÅ DÖRR. Monica och Göran Gahm hittade flera användbara saker när inventarie­rna på Kronolund i Frösakull skänktes bort.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? DANSK SJÖSTEN. Gunnar Danielsson plockade på sig plattor för att lägga på infarten till sitt hus.
Bild: JARI VÄLITALO DANSK SJÖSTEN. Gunnar Danielsson plockade på sig plattor för att lägga på infarten till sitt hus.
 ??  ?? NEDMONTERI­NG PÅGÅR. Det blev inte mycket kvar av Kronolund efter helgen.
NEDMONTERI­NG PÅGÅR. Det blev inte mycket kvar av Kronolund efter helgen.
 ??  ?? BORTSKÄNKT­ES. I helgen var det fritt fram för allmänhete­n att tömma den gamla gården Kronolund i Frösakull, som ska rivas.
BORTSKÄNKT­ES. I helgen var det fritt fram för allmänhete­n att tömma den gamla gården Kronolund i Frösakull, som ska rivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden