Hallandsposten

I över 60 år har familjen Bengtsson ägt Hishults nya gästis. Men nu ska det säljas.

HISHULT: FAMILJEN TAR ADJÖ AV NYA GÄSTGIVARG­ÅRDEN

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se

Det är många minnen som sköljer över Göran Bengtssons fyra barn – Johan Åkerhjelm Bengtsson, Kristina Bengtsson, Petter Bengtsson och Erik Bengtsson – när de går runt i lokalen.

FRAM TRÄDER EN bild av en älskad pappa – alltid arbetsam och i farten men aldrig utan tid för sin familj.

– Pappas död blev en chock för alla omkring honom. Vi hade nog alla trott att han skulle hålla på till långt efter pensionsål­dern eftersom han var så aktiv, säger Johan.

Efter mycket funderande bestämde sig syskonen för att sälja fastighete­n.

– Ingen av oss har möjlighet att ta över, där vi befinner oss i dag. Men vi hoppas att det går att hitta en köpare som vill fortsätta i samma anda, säger Petter.

HISHULTS NYA gästgivarg­ård startades av syskonens farmor och farfar Berndtivar och Gustava Bengtsson.

De arrenderad­e först Hishults gamla gästis, men efter fem år fick de inte förnyat arrende.

–Då köpte de i stället Folkets hus i Hishult. I mitten av 1950-talet gjorde de en stor ombyggnad, och skapade Hishults nya gästis med pensionat och ölkafé, säger Kristina.

ÅR 1972 TOG Göran Bengtsson och hans fru Marie över rörelsen. Samma år föddes Johan.

– När de fick barn ville inte mamma och pappa ständigt jobba på kvällarna så de lade ner ölkaféet och även pensionats­rörelsen. I stället satsade de på restaurang­en och ordnade allt ifrån stora födelsedag­skalas till danskvälla­r, säger Johan.

– När vi var små bodde vi på ovanvåning­en till gästis. Vi som- nade ofta till dunket av dansbandsm­usik från restaurang­en. Det fanns en trygghet i att höra musiken och sorlet från våningen under, berättar Petter.

Hishults gästis blev vida känt för sin vällagade husmanskos­t, och många julbordsgä­ster bokade inför nästa år redan när de gick hem från julbordet.

– Pappa höll hårt på traditione­rna, och att all mat skulle lagas från grunden även om det innebar mycket jobb. Inför gåsmiddaga­rna kunde han steka 50 gäss, berättar Erik.

Alla barn blev också tidigt involverad­e i verksamhet­en på gästgivarg­ården.

I över 60 år har Hishults nya gästis varit i familjen Bengtssons ägo. I lokalen har de ordnat bröllop, 50-årsgillen och firmafeste­r åt sydhallänn­ingarna. Men nu är huset till salu.

– Man fick börja med att stå i disken, skala ägg och fylla på läskkylarn­a. Ju äldre vi blev, desto mer ansvar fick vi ta, säger Kristina.

Under senare år blev danskvälla­rna färre och söndagsmid­dagarna fler.

STORA FÖDELSEDAG­SKALAS för hundratale­t gäster ersattes i högre grad av ett bokat bord på söndagsmid­dag tillsamman­s med den närmaste släkten.

– Historien om gästis är på många sätt en historia om landsbygds­utveckling­en i Sverige, säger Johan Åkerhjelm Bengtsson.

– Jag tror att Hishult är den ort i Laholm som har förlorat mest på kommunsamm­anslagning­en på 1970-talet. Nu är det ganska stillsamt här, fortsätter Johan som minns sin barndoms Hishult som en livlig by med affärer, konditori och fullt av barn i skolan.

Göran Bengtsson hade planerat åtskilliga stora födelsedag­sfester under sitt yrkesliv.

– Han pratade om att han skulle ordna ett kalas när han fyllde 70. Men bara några månader efter det var han borta. Han gick bort alldeles för tidigt, men han brukade säga att han ville jobba tills han dör, så för honom var det kanske det bästa, säger Johan.

”All mat skulle lagas från grunden även om det innebar mycket jobb.” ERIK BENGTSSON

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? SYSKONEN. Göran Bengtssons barn Johan, Kristina, Petter och Erik hoppas kunna hitta en köpare som vill driva Hishults nya gästis vidare.
Bild: CARINA NILSSON SYSKONEN. Göran Bengtssons barn Johan, Kristina, Petter och Erik hoppas kunna hitta en köpare som vill driva Hishults nya gästis vidare.
 ??  ??
 ?? Bild: PRIVAT ?? 1980-TAL. Göran och Marie i början av 1980-talet, då Hishults gästis var platsen för många bröllopsfe­ster.
Bild: PRIVAT 1980-TAL. Göran och Marie i början av 1980-talet, då Hishults gästis var platsen för många bröllopsfe­ster.
 ?? Bild: PRIVAT ?? VID SPISEN. Göran Bengtsson vurmade för den svenska husmanskos­ten, och lagade mat från grunden.
Bild: PRIVAT VID SPISEN. Göran Bengtsson vurmade för den svenska husmanskos­ten, och lagade mat från grunden.
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? TROGEN PERSONAL. 91-åriga Evy Gustafsson började arbeta på gästis redan 1959 och hjälpte till ända fram tills Göran Bengtsson avled.
Bild: CARINA NILSSON TROGEN PERSONAL. 91-åriga Evy Gustafsson började arbeta på gästis redan 1959 och hjälpte till ända fram tills Göran Bengtsson avled.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden