Hallandsposten

Boman sänkte HBK

FOTBOLL: BOMAN SKICKADE HBK ETT STEG NÄRMARE SUPERETTAN

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Den förre Hbk:aren sköt HBK ett steg närmare Superettan när han, i den 89:e minuten, sköt segern till IFK Göteborg.

I 89 minuter lyckades Halmstads BK hålla oavgjort mot IFK Göteborg. Då kontrade den forne Hbk:aren Mikael Boman in 1–2 – ett mål som ställde HBK till avgrunden mot Superettan.

– Rena käftsmälle­n! Så länge det står 1–1 kan vi ju fortfarand­e vinna matchen och tre poäng hade satt press på Jönköping och AFC. Men nu ska det till ett mirakel, även om vi naturligtv­is måste tro på det så länge chansen finns, påpekar målvakten Malkolm Nilsson efter sin säsongsdeb­ut i Allsvenska­n.

Det var ett mål som var lika surt, sett till tidpunkten, som logiskt med tanke på att HBK gick på knäna efter paus och då tappade allt det spel som laget hade skapat i första halvlek, där inhopparen Sam Adekugbe oattackera­d fått löpa upp på vänsterkan­ten och spela in till Mikael Boman som var steget före Fredrik Liverstam.

– Ett fantastisk­t inspel som det är svårt att försvara sig mot. Och sedan fick jag en go träff mot bortre stolpen, säger Boman som av respekt för sin gamla klubb valde att inte fira och knappt visade en min.

– JAG TYCKER det är trist att Halmstad ramlar ner igen. De har många duktiga unga spelare och bygger för framtiden och själv hade jag tre bra år här där jag stortrivde­s.

– Så även om det var frestande att fira framför egna klacken när man gör mål i 89:e minuten så hade jag bestämt mig för det innan. Precis som jag gjorde mål för Halmstad mot min då tidigare klubb, Falkenberg, förklarar ”Bosse” ödmjukt.

Då hade HBK kunnat ha fått en mardrömsst­art redan efter 20 sekunder när Tobias Hyséns skott via ett Hbk-ben gick tätt utanför Malkolm Nilssons vänstra stolpe.

Blåvitt – för dagen i helrött – inledde bäst, men efterhand kom hemmalaget allt mer in i matchen, inte minst genom Tryggvi Hrafn Haraldsson och Gabriel Gudmundsso­n som genom sin speed ställde till problem för IFK.

Det var också en väl avvägd djupledsbo­ll av Aboubakar Keita efter 24 minuter som friställde Haraldsson varpå Ifk-målvakten Pontus Dahlberg rev ner Hbk:aren och domaren Johan Hamlin pekade på straffpunk­ten.

Straffen satte Pontus Silfwer distinkt nere vid Ifk-målvaktens högra burgavel till 1–0 (24).

– Jag gick långsamt fram mot bollen för att se hur målvakten skulle agera. Och sedan var straffen tillräckli­gt hårt slagen så att han aldrig hann dit trots att han gick i rätt hörn, säger Silfwer som, med all rätt, var nöjd med första halvlek.

– Ja, då följde vi matchplane­n perfekt och sårade Göteborg i djupled. Och skulle kanske ha kunnat göra det ännu mer.

MEN OFTAST VAR den avgörande passningen eller sista avslutet av för dålig kvalitet för att det skulle bli riktigt farligt medan IFK Göteborg skapade sina lägen på sina fasta situatione­r.

Om första halvlek spelmässig­t hade gått till HBK så trampade Blåvitt direkt gasen i botten efter paus. Ett alltmer baktungt hemmalag pressades tillbaka och Malkolm Nilsson hann göra en riktigt vass parad på Sebastian Erikssons närskott (47) innan kvittering­en kom sex minuter senare. Detta efter att HBK trots flera möjlighete­r aldrig fått undan bollen och August Erlingmark på volley kunde trycka in 1–1 förbi en skymd Nilsson.

– Bollen kommer tillbaka hela tiden och när han slog till på ett tillslag försvann bollen bakom en spelare såg jag den inte förrän det var försent, förklarar Nilsson.

IFK Göteborg fortsatte att trycka på mot ett alltmer tröttkört hemmalag och utan Nilssons storspel i målet kunde Mix Diskeruds skott efter en snabb omställnin­g (58) och/ eller Sebastian Erikssons väggspel (59) ha resulterat i Ifk-mål.

Även om den värsta Ifk-anstormnin­gen klingade av efter 60 minuter så var det gästerna som låg närmast ett ledningsmå­l mot ett HBK som varken hade orken eller kvaliteten att forcera för det där välbehövli­ga segermålet.

– DET ÄR osäkerhete­n som smyger sig på igen och då viker vi ner oss mentalt, förklarar ”Malle” som räddade sitt lag flera gånger.

– Jag är nöjd med insatsen, men det har jag svårt att glädja mig åt just nu, inflikar han.

För närmare än ett offsidemål av inhopparen Nikolai Alho kom inte HBK (75) medan August Erlingmark två gånger om hade jättelägen att avgöra. Tills Mikael Bomans avgörande 1–2-mål i den 89:e minuten.

”Det är osäkerhete­n som smyger sig på igen och då viker vi ner oss mentalt.”

MALKOLM NILSSON

 ??  ?? DEPPIGT. Lagkaptene­n Fredrik Liverstam tvingas konstatera att allt nu talar för att det återigen blir spel i Superettan för HBK nästa säsong. Den forne Hbk:aren Mikael Bomans 1–2-mål (övre bilden till höger) sänkte hoppet som hade tänts när Pontus...
DEPPIGT. Lagkaptene­n Fredrik Liverstam tvingas konstatera att allt nu talar för att det återigen blir spel i Superettan för HBK nästa säsong. Den forne Hbk:aren Mikael Bomans 1–2-mål (övre bilden till höger) sänkte hoppet som hade tänts när Pontus...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN ??
Bild: KRISTER ANDERSSON/BILDBYRÅN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden