Hallandsposten

Det är helt avgörande att högtidstal­en om livslångt lärande blir verklighet.

- Ordförande för Bertil Ohlininsti­tutet

Silicon Valley är ett förhållnin­gssätt, inte en plats, som Lin k ed in grundare nR e id Hoffman beskrivit fenomenet. Optimism är en av förklaring­arna till alla framgångar som sker på en liten yta i norra Kalifornie­n. Allt anses möjligt. En annan är att det som inte flyger direkt ses som ett steg i en läroproces­s och inte som ett misslyckan­de. En tredje är att människor hjälps åt. En fjärde är stor rörlighet – människor kommer hit från hela världen och de byter jobb ofta.

Det är helt avgörande att högtidstal­en om livslångt lärande blir verklighet.

APPLES NYA rymd skeppslikn­ande kontor är imponerand­e där det ligger i Cupertino. På andra sidan bukten tillverkas Teslor i världens näst största byggnad. Grundarna Steve Jobs respektive Elon Musk personifie­rar viljan och förmågan att förändra människors liv. I Silicon Valley utvecklar ingenjörer artificiel­l intelligen­s, robotar, nanoteknik och virtuella verklighet­er. Prylar omkring oss är på väg att lära sig att kommunicer­a, analysera och agera på egen hand. På gatorna rullar ett inte oansenligt antal förarlösa bilar.

Vilka tekniker som kommer att slå igenom stort är oklart, men de är på god väg att förändra vår vardag fundamenta­lt. Så mycket står klart. En reaktion är att förfasas över att smarta maskiner tar över. Det är lätt att se faror med artificiel­l intelligen­s och kvantdator­er och oroa sig för hur man ska hänga med i svängarna som arbetstaga­re.

Men i grund och botten ska vi tacka Jobs, Zuckerberg, Musk och kommande superentre­prenörer för att de ger var och en tidigare oanade möjlighete­r. För någon hundralapp i månaden kan vi idag se film och lyssna på musik ur ett oändligt bibliotek i smarta telefoner. Nyheter, videosamta­l och sociala medier är i stort sett gratis. Mat och taxi beställs enkelt via en app. Och så vidare.

Utveckling­en kommer att skapa nya typer av arbetsuppg­ifter och sätt att försörja sig. I Sverige kan automatise­ringen öka tillväxten med 1,3 procent per år och skapa 300 000 nya jobb till år 2030, enligt en alldeles färsk analys utförd av Mckinsey på uppdrag av Google. Men hur förbereder man sig bäst för att klara omställnin­gen på arbetsmark­naden? Vad kan privatpers­oner, företag och offentlig sektor göra för att skapa så goda förutsättn­ingar som möjligt att ta till vara det nya som kommer?

DEN NYA TEKNIKEN bär med sig stora möjlighete­r att få mer fritid och större livskvalit­et, men även utmaningar att hitta nya former av meningsful­l och betald sysselsätt­ning. Det är helt avgörande att högtidstal­en om livslångt lärande blir verklighet. Att de politiskt ansvariga ser till att utbildning­sväsendet moderniser­as och byggs ut samt att det blir ekonomiskt möjligt för den enskilde att förkovra sig eller rent av skola om sig. Gång efter annan. Ingenting är mer angeläget. Politiken måste bli mer experiment­erande, lärande och beredd att ompröva om resultaten inte blir de önskade. Ta till sig det förhållnin­gssätt som gjort Silicon Valley så framgångsr­ikt. Varför nöja sig med mindre?

 ?? Bild: MARCIO JOSE SANCHEZ ?? INNOVATIVT. Silicon Valleys företagskl­imat och kultur är det som föder innovation, som här Apples vd Tim Cook på högkvarter­et i Cupertino.
Bild: MARCIO JOSE SANCHEZ INNOVATIVT. Silicon Valleys företagskl­imat och kultur är det som föder innovation, som här Apples vd Tim Cook på högkvarter­et i Cupertino.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden