Hallandsposten

Fritidsban­ken invigdes

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Med tårta och invignings­tal av kommunstyr­elsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) öppnade Fritidsban­ken på lördagen.

– Skönt att vara i gång, sade Lisa Petrelius, projektled­are för Fritidsban­ken i Halmstad.

HON HADE JUST skrivit in den förste låntagaren hos banken. Victorino Blasquez Lopez är nyinflytta­d Halmstadbo och förbereder sig för den svenska vintern genom att låna ett par skridskor.

– Jag flyttade hit till min flickvän för fyra månader sedan från Mallorca, berättar Victorino som övertalade­s av Svante Karlsson på Fritidsban­ken att även låna en hockeyhjäl­m.

Johan Waldebrand och treårige sonen Esaias testade crosshjälm­ar, mest på skoj.

– Jag vet inte om vi ska låna något i dag, är mest nyfiken på utbudet, sade Johan Waldebrand.

Lisa Petrelius berättade att många kommit in för att kolla vad som finns och hur Fritidsban­ken fungerar.

– En hel del har blivit inspirerad­e att skänka saker. De har plötsligt kommit på att de har grejer hemma som de inte behöver. En del vet inte heller att det går att låna och skänka sällskapss­pel också. Vi tar egentligen inte emot kläder, undantaget ridvästar och ridbyxor eller andra specialklä­der typ karatedräk­ter.

CARL FREDRIK GRAF hade inte hittat något att låna för egen del, men prisade idén och tanken bakom Fritidsban­ken.

– Halmstad blir den femtionde kommunen som startar en Fritidsban­k. Nu har Hallands idrottsför­bund i samarbete med arbetsförm­edlingen skapat två tjänster. Vi hoppas att det kan fortsätta som ett socialt företagand­e.

Carl Fredrik Graf fick också dela ut 5 000 kronor som en gratifikat­ion till föreningen Frigymnast­erna vars medlemmar hade bidragit med flest saker till Fritidsban­ken.

Reglerna för lån på Fritidsban­ken är bland annat att sakerna ska lämnas tillbaka inom två veckor. Alla åldrar får låna, men är man under 13 år ska man ha föräldrarn­as tillstånd.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FÖRSTE LÅNTAGARE. Victorino Blasquez Lopez fastnade för ett par hockeyrör hos Svante Karlsson på Fritidsban­ken.
Bild: JARI VÄLITALO FÖRSTE LÅNTAGARE. Victorino Blasquez Lopez fastnade för ett par hockeyrör hos Svante Karlsson på Fritidsban­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden