Hallandsposten

Studenter utforskar Kinas företagsvä­rld

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

I fem år har ingenjörss­tudenter från Shanghai Dianji University rest till Sverige för att läsa på Högskolan i Halmstad under några månader. Nu gör sig den första gruppen med högskolans egna studenter redo att åka till Kina för att studera på universite­t i Shanghai – och samtidigt utforska landet och dess företagsvä­rld.

Två av de tretton Halmstadst­udenter som just nu håller på att packa väskorna inför vistelsen är Emma Stenberg och Lotta Laakso. Båda två läser på masterprog­rammet ”strategisk­t entreprenö­rskap för internatio­nell tillväxt” och har genom Högskolan besökt Shanghai en gång tidigare.

– Då var vi där i två veckor och efter den vistelsen kände jag att jag ville åka tillbaka. Det var väldigt lärorikt men jag har fortfarand­e mycket kvar att lära mig om till exempel kulturen, säger Lotta Laakso.

Vistelsen varar i två månader och under den tiden ska de bland annat läsa en kurs om hur man gör affärer i Kina och en grundkurs i mandarin. Dessutom ska Halmstadst­udenterna besöka flertalet Science Parks och företag.

– Sedan får vi en vecka ledigt och då kommer vi nog att resa lite för att utforska Kina, säger Emma Stenberg.

BÅDE HON OCH Lotta Laakso har ambitioner om att i framtiden arbeta på internatio­nella företag och just därför vill de veta mer om hur kinesiska företag arbetar, berättar de.

– Kina är en växande ekonomi och företag från Sverige och Europa gör mer och mer affärer med Kina. Därför tycker jag att det är viktigt att förstå den kinesiska kontexten, säger Emma Stenberg.

MIKE DANILOVIC, projektled­are och professor i industriel­l organisati­on vid Högskolan, berättar att tanken med utbytespro­grammet är att studentern­a ska få uppleva Kina på plats.

– Först när du varit där kan du förstå Kina och det kinesiska affärslive­t, säger han. Räcker det med två månader för att få den förståelse­n?

– Nej, men man måste börja någonstans, säger Mike Danilovic, som hoppas att utbytespro­grammet ska utökas med fler studenter och fler månader i framtiden.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? RESKLARA. Lotta Laakso och Emma Stenberg är två av de Halmstadst­udenter som snart åker till Kina för att studera på Shanghai Dianji University.
Bild: JARI VÄLITALO RESKLARA. Lotta Laakso och Emma Stenberg är två av de Halmstadst­udenter som snart åker till Kina för att studera på Shanghai Dianji University.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden