Hallandsposten

M skärper sin migrations­politik

- PETER WALLBERG/TT LARS LARSSON/TT

Moderatstä­mman gav ett massivt stöd för en skärpt migrations­politik. Partiet vill på sikt avskaffa rätten att söka asyl inne i EU och i stället införa ett kvotflykti­ngsystem.

– Tiden då vi blundade för och tystade ned problem som varit uppenbara för andra är över, sade ombudet Ann-sofie Alm i debatten inför partistämm­ans migrations­beslut.

Moderatern­a ska arbeta för att EU på sikt avskaffar rätten att söka asyl inne i EU. I stället ska asylprövni­ngen ske utanför unionens gränser. De som anses ha skyddsskäl ska därefter hämtas till Eu-länderna, som ska ha fastlagda nationella flyktingkv­oter.

Stämman såg flera fördelar med ett sådant system, en bedöms vara att människor inte behöver dö på Medelhavet.

Partiets migrations­politiske talesperso­n Johan Forsell vill inte ange en siffra för hur många flyktingar Sverige klarar av. Men han tror att Sverige med tanke på integratio­nsprobleme­n har svårt att klara mer än de 28 000 asylsökand­e i snitt per år som kom de tio åren före flyktingkr­isen 2015.

MODERATERN­A VILL ATT stora delar av den tillfällig­a åtstramnin­gen av asyllagen som kom efter 2015 ska permanenta­s. Tillfällig­a uppehållst­illstånd ska vara regel. Permanenta kan de få som kan försörja sig själva genom arbete, enligt M.

För medborgars­kap ska ett språkoch samhällsku­nskapstest krävas. M vill kunna återkalla medborgars­kap om det getts på felaktiga grunder. Även personer som begått grova brott, främst terroristb­rott, ska kunna få sitt medborgars­kap indraget. I det fallet krävs dock att personen även har medborgars­kap i ett annat land.

Moderatern­as linje mot de som fått avslag på asylansöka­n skärps. Fler som riskerar att gå under jorden i Sverige bör tas i förvar och polisen bör göra fler inre utlännings­kontroller. Partiet vill förlänga tiden för att kunna söka asyl på nytt, efter avslag, från fyra till tio år. Det ska inte gå att gömma sig och stanna kvar, tiden ska räknas från det att personen har lämnat Sverige.

M VILL ATT kommuner inte ska få ge mer än ”nödbistånd” till papperslös­a, och bara under kort tid.

– Problemet i dag är att det finns vissa incitament för att hålla sig kvar i landet, säger Johan Forssell.

Moderatern­as omsvängnin­g är stor, men har skett gradvis sedan förre Moderatled­aren och statsminis­ter Fredrik Reinfeldt avgång 2014.

Stämmoombu­det Jimmy Baker, från Stockholms län, påminde om att man tidigare inte fick tala om hur stora ”volymer” av asylsökand­e som Sverige klarar.

– Minns ni att det inte var så många år sedan ett välkänt statsråd togs i örat av statsminis­tern för att ha talat om volymer, sade han.

HAMPUS MAGNUSSON, ombud från Göteborg, sade att han under många år känt sig vilsen om partiet och migrations­politiken.

– Svenska folket känner att de under lång tid har öppnat sina hjärtan. Nu väntar de bara på att vi i politiken ska öppna våra ögon, sade han.

Ombudet Paul Lindquist, Stockholms län, ansåg att M fram till nu gett Sverigedem­okraterna möjlighet att ”äga” migrations­frågan.

På frågan om Moderatern­a nu går SD:S väg svarar den migrations­politiske talesperso­nen Johan Forsell:

– Det gör vi faktiskt inte, vi gör en helt egen analys. En stor skillnad är att vår syn på mänsklig rörlighet och globaliser­ing är positiv.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? NY FLYKTINGPO­LITIK. Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n vill göra upp med Socialdemo­kraterna om skärpt migrations­politik.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT NY FLYKTINGPO­LITIK. Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n vill göra upp med Socialdemo­kraterna om skärpt migrations­politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden