Hallandsposten

Galna älg-sjukan nära Sverige

- TT

Galna älg-sjukan har hittats i Norge – bara några mil från gränsen till Jämtland. Enligt Statens veterinärm­edicinska anstalt är det ”inte osannolikt” att smittan också finns i Sverige och nu planeras mer övervaknin­g.

Den smittsamma avmagrings­sjukan Chronic Wasting Disease, kallad galna älg-sjukan på grund av släktskap med galna ko-sjukan, påvisades i Norge för första gången 2016.

Sedan dess har ytterligar­e fall upptäckts – det senaste i Lierne, bara ett fåtal mil från gränsen till Jämtland.

Norges veterinäri­nstitut vill därför att fler tester för sjukdomen ska göras i Sverige.

– Särskilt i områden som gränsar till Norge, säger Jørn Våge, samordnare på Norges veterinäri­nstitut, till TV4 Nyheterna.

Det vill också Statens veterinärm­edicinska anstalt, SVA.

Myndighete­n skriver på sin hemsida att galna älg-sjukan, som har en lång inkubation­stid, troligtvis har funnits i Norge i flera år och att det därför inte är osannolikt att sjukdomen också finns i Sverige.

Sedan i somras undersöker SVA alla hjortdjur som obduceras för galna älg-sjukan. Man vill också ha hjälp med att få in hjortdjur som påträffas döda eller som måste avlivas då de uppvisar symtom för sjukdom – som avmagring, vinglighet, beteendefö­rändringar och dregling.

Men ännu mer övervaknin­g behövs, bland annat provtagnin­g av trafikskad­ade älgar och renar, vilket SVA nu förbereder för under tiden som man väntar på besked om finansieri­ng från Jordbruksv­erket. Innan året är slut väntas också EU besluta om en miniminivå för hur övervaknin­gen ska utformas i bland annat Sverige.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? ÄLGAR KAN VARA SJUKA. Det är ”inte osannolikt” att galna älg-sjukan finns i Sverige, enligt Statens veterinärm­edicinska anstalt.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ÄLGAR KAN VARA SJUKA. Det är ”inte osannolikt” att galna älg-sjukan finns i Sverige, enligt Statens veterinärm­edicinska anstalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden