Hallandsposten

Lokalprodu­cerad mat ett lyft för mindre orter

- MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Lokala specialite­ter sätter mindre svenska orter på kartan. Populära varor som löjrom, ost och knäckebröd bygger starka varumärken – och kommer att locka allt fler turister, enligt experterna.

– Det blir något som kan symboliser­a en kommun och som synliggör namnet i många sammanhang. Folk nämner och pratar om produkten, säger Eva Ossiansson, doktor i marknadsfö­ring vid Göteborgs universite­t.

Kalix, Leksand, Gränna, Hönö, Kivik och Burträsk är alla orter som för många svenskar blivit synonyma med den lokala livsmedels­produktion­en: Löjrom, bröd, polkagrisa­r, äppelmust och ost.

– En plats, kommun eller ett område har olika typer av attraktion­er, mjuka och hårda. Det kan vara byggnader, företagsve­rksamhet eller mat. De blir delar av platsens varumärke, säger Eva Ossiansson.

– Du åker dit för att köpa till exempel en polkagris, för att det tillför ett visst värde, fast du vet att du kan köpa den i en mataffär. Det är viktigt att värdesätta det och förstå hur det samspelar med ortens andra värden.

I KALIX HAR löjrommen, som ett av få livsmedel i Sverige, en skyddad beteckning. Bara 40 lokala producente­r får använda namnet Kalix löjrom.

I år räknar producente­rna med en kraftigt minskad fångst efter rekommenda­tioner från Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU). Forskare vid SLU har varnat för att det fiskas för mycket och att löjbestånd­et är i fara. Fem svenska livsmedel har skyddad beteckning inom EU. Det betyder att de måste produceras på en viss plats, och i två fall att råvarorna ska komma därifrån. Här är de fem:

* Skånsk spettekaka.

* Bruna bönor från Öland.

* Sveciaost – måste tillverkas i Sverige på svensk mjölk.

* Upplandsku­b – måste ha uppländska ingrediens­er.

* Kalix löjrom – måste fiskas i Haparanda, Kalix, Luleå eller Piteå.

Samtidigt är efterfråga­n stor och priserna skjuter i höjden.

Besöksnäri­ngen växer stadigt i Sverige och maten spelar en allt större roll för besökarna.

DANIEL ÖRTQVIST, professor i entreprenö­rskap och innovation vid Luleå tekniska universite­t, har forskat kring besöksnäri­ngens betydelse i Norrbotten och norra Västerbott­en.

– Vi vet att matuppleve­lser har ökat de senaste åren när turister och besökare anger varför de vill åka någonstans. För mindre orter, som till exempel Kalix, kan det få en jättestor betydelse om man kan få det till en anledning att resa dit, säger han.

– Och det finns inget som säger att det skulle bli mindre betydelsef­ullt, snarare tvärtom. Det är en trend vi kommer få se mer av framöver, säger han.

 ?? Bild: DRAGO PRVULOVIC/SUSANNE LINDHOLM/JONAS EKSTRÖMER/ULF PALM/TT ??
Bild: DRAGO PRVULOVIC/SUSANNE LINDHOLM/JONAS EKSTRÖMER/ULF PALM/TT
 ??  ?? FÖRKNIPPAS MED MAT. Kivik, Kalix, Gränna och Leksand är alla orter som har en egen matvara.
FÖRKNIPPAS MED MAT. Kivik, Kalix, Gränna och Leksand är alla orter som har en egen matvara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden