Hallandsposten

Önskelista­n: Parker och serveringa­r

- ANNIKA AUGUSTSSON/TT

Fler uteserveri­ngar. Mer blommor. Bättre belysning. Det står på svenskarna­s önskelisto­r när det kommer till vad de vill se mer av i sin stad, enligt en ny undersökni­ng. Men få anser att politikern­a lyssnar på deras åsikter.

Undersökni­ngen, som är gjord av Kantar Sifo på uppdrag av arkitektko­ncernen Projekteng­agemang, visar tydligt att svenskarna inte tycker att de har möjlighet att påverka utveckling­en i sina städer.

Hela 63 procent av de tillfrågad­e svarar att de inte har något inflytande över stadsutvec­klingen och det rör önskemål som till exempel fler grönområde­n, fler parker och cykelvägar.

– Svårighete­n är att hitta bra mötesforme­r där vi kan fånga upp behov och önskemål för att kunna bygga en bättre stad, säger Henrik Sjöberg som är stadsarkit­ekt i Karlstad.

– Alldeles för ofta får vi gissa oss till hur medborgare­n kommer att uppfatta förändring­ar, säger han.

Den svåraste gruppen att nå är småbarnsfa­miljer, anser han.

– Folk är upptagna. Ibland försöker vi hitta tillfällen på helger och under luncher men det är svårt att fånga in tankarna från till exempel småbarnsfa­miljer.

”Det är lite förvånande att så pass många inte känner till de möjlighete­r som finns. Det är öppet för invånare att lämna synpunkter.”

GUNILLA GLASARE Sveriges kommuner och landsting

De som anser sig ha mest inflytande över sina städers utveckling bor i Värmland, Skåne och Blekinge medan de som känner att de har minst möjlighet att påverka bor i Kronobergs län, Västerbott­en och Gävleborg.

33 procent svarar att de inte vet hur de kan påverka stadsutvec­klingen. En förvånande stor andel, tycker Gunilla Glasare som är avdelnings­chef på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det är lite förvånande att så pass många inte känner till de möjlighete­r som finns. Det är öppet för invånare att lämna synpunkter, det är själva hjärtat och kärnan i plan- och bygglagen, säger hon.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? MER GRÖNT. 36 procent av de tillfrågad­e säger att de vill se mer parker i sin stad.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT MER GRÖNT. 36 procent av de tillfrågad­e säger att de vill se mer parker i sin stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden