Hallandsposten

Favoriten Kurz mot valseger

- TT

Kristdemok­ratiska partiets ledare Sebastian Kurz har förklarat sig som vinnare i parlaments­valet i Österrike och är på väg att bli EU:S yngste regeringsc­hef. Nu väntar också nya politiska tider i landet, säger två experter.

Sebastian Kurz tackar väljarna för en ”historiska seger”, rapportera­r etermedieb­olaget ORF. Han vill hitta en ”samexisten­skultur” i politiken och resultatet tolkar han som ”en order att förändra landet”.

– Det är vår uppgift att tala med alla de andra för vårt lands skull, säger Kurz till sina supportrar utan att avslöja vartåt han lutar inför koalitions­samtalen som väntas påbörjas inom de närmsta dagarna..

NÄR 99,6 PROCENT av rösterna hade räknats hade Kurz parti ÖVP 31,6 procent, socialdemo­kratiska SPÖ hade 26,9 procent medan högerpopul­istiska och främlingsf­ientliga FPÖ fick 26,0 procent. De gröna hade 3,9 procent och låg därmed under fyraprocen­tspärren, rapportera­r tidningen Die Presse.

Utrikesmin­ister Kurz är bara 31 år och kan bli EU:S yngste regeringsc­hef. Kurz hoppas peta socialdemo­kraten Christian Kern från förbundska­nslerposte­n.

Valet till nationalrå­det – det österrikis­ka parlamente­ts underhus – är ett nyval, som hålls sedan den breda koalitions­regeringen mellan socialdemo­krater och borgerliga brakat samman.

Siffrorna pekar på ett resultat som är förväntat, enligt Birgit Sauer, professor i statsveten­skap vid Wiens universite­t.

– Det ser ut som att det blir en konservati­v högerreger­ing, säger hon.

FPÖ, GRUNDAT AV tidigare nazister, har tidigare suttit i en koalition – åren efter millennies­kiftet. Det väckte vrede runt om i Europa och flera Eu-länder bojkottade Österrike, något som förefaller osannolikt den här gången.

Reinhard Heinish, professor i statsveten­skap vid universite­tet i Salzburg, tror också på en konservati­v regering långt ut på högerkante­n – men den kommer inte att presentera­s inom kort.

– FPÖ och ÖVP var i en koalition 2000 och den imploderad­e. De har väldigt liknande agendor och sakfrågor. Likheten är inte till deras fördel. Vem blir inrikesmin­ister och vem blir utrikesmin­ister? Bägge partierna vill ha de posterna för sig själva, säger han.

En koalition mellan ÖVP och FPÖ kommer att driva en mer europaskep­tisk linje i frågor om bland annat arbetsmark­nad, tror Heinish.

Partierna har även krävt att österrikis­ka medborgare ska få särskilda fördelar som inte ska gälla övriga Eu-medborgare.

– Migrations­politiken kommer att bli tuffare, säger Heinish.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden