Hallandsposten

Stor rädsla i Kirkuk: ”Ingen vågade sova i natt”

- MATTIAS ARESKOG/TT

Invånarna i Kirkuk lever under hot om krig, med tusentals militärer uppställda på båda sidor om gränsen och ett ultimatum hängande över sig. – Situatione­n är hemsk. Människor är så nervösa och oroliga, särskilt de unga, säger Surood Ahmed.

I den oljerika provinsen har konflikten mellan centralreg­eringen i Bagdad och regionstyr­et i irakiska Kurdistan ställts på sin spets. Båda sidor gör anspråk på provinsen, inklusive staden med samma namn, och har byggt upp massiva militärsty­rkor på båda sidor gränsen.

Kurdiska myndighete­r uppgav på fredagen att Bagdad lämnat ett ultimatum: Lämna era positioner senast klockan två natten mot söndag. Deadline passerade – utan vapenskram­mel – och uppges ha förlängts med 24 timmar.

det många som låg

I KIRKUK VAR sömnlösa.

– Ingen vågade sova i natt, alla var så rädda. Folk låter inte sina barn gå i skolan och människor går inte till jobbet, säger Surood Ahmed.

Hon är advokat och engagerad i den politiskt obundna irakiska organisati­onen al-amal. Under lördagen ledde hon en grupp kvinnor som under dagen gick till båda sidor, för att försöka övertyga dem att inte gå till anfall.

– Vi blev chockerade över mängden vapen vi såg. De säger att de vill förhandla, men varför har de i så fall så mycket vapen? säger hon.

Hon tror att konflikten egentligen handlar om provinsens rika oljetillgå­ngar och säger att invånarna i staden bara vill ha fred.

– Vi var så glada att vi blev kvitt IS, men vi visste inte att Hashid Shaabi skulle komma i stället, säger Surood Ahmed, med hänvisning till den shiitiska milisgrupp som står utanför staden, sida vid sida med irakiska militären.

ENLIGT DEN KURDISKA regionens tullchef Samal Abdulrahma­n har tre gränsöverg­ångar till regionen stängts av Iran på söndagen, men en halvoffici­ell gränsöverg­ång är fortfarand­e öppen, skriver AP.

Iraks president Fuad Masum, * Kurderna styr sedan 1992 i tre irakiska provinser: Dahuk, Arbil och Sulaymaniy­ya, ett område med cirka fem miljoner invånare. Efter hårda strider med terrorgrup­pen IS tog kurdiska styrkor 2014 kontroll över ytterligar­e landområde­n, däribland den oljerika provinsen (och staden) Kirkuk. * Trots omfattande protester genomförde det kurdiska självstyre­t i september en folkomröst­ning om självständ­ighet. Valet genomförde­s även i omstridda områden som Kirkuk, vilket ytterligar­e retat upp centralreg­eringen i Bagdad, som förklarat folkomröst­ningen som olaglig. som själv är kurd, träffade i går den regionala presidente­n Masoud Barzani i staden Sulaymaniy­ya för att diskutera läget.

Iraks premiärmin­ister Haider al-abadi upprepade i helgen att ”våra väpnade styrkor får inte och kommer inte attackera våra egna medborgare, oavsett om de är araber eller kurder”.

MEN ENLIGT KURDISKA källor har Irak lämnat över en lista med sex krav, som bland annat innefattar att lämna över flygplatse­n i Kirkuk, alla oljefält och låta den irakiska armén återta kontrollen över alla områden som man styrde innan IS intog stora delar av regionen 2014.

Den irakiska regeringen anklagar kurdiska myndighete­r för att hämta medlemmar från den kurdiska gerillan PKK från Turkiet till Kirkuk. Enligt Irak är det att jämföra med en ”krigsförkl­aring”.

Men att Pkk-medlemmar skulle befinna sig i Kirkuk tillbakavi­sas av en presstales­man för irakiska Kurdistans president Masoud Barzani, skriver Reuters.

 ?? Bild: MARWAN IBRAHIM/TT ?? SOLDATER REDO PÅ BÅDA SIDOR. En kurdisk peshmergas­oldat står posterad i de södra utkanterna i Kirkuk, nära det område där den irakiska militären står uppställd.
Bild: MARWAN IBRAHIM/TT SOLDATER REDO PÅ BÅDA SIDOR. En kurdisk peshmergas­oldat står posterad i de södra utkanterna i Kirkuk, nära det område där den irakiska militären står uppställd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden