Hallandsposten

Tusentals civila flyr slutoffens­iv i al-raqqa

- TT

3 000 civila flydde under natten mot i går från al-raqqa i Syrien – terrorgrup­pen IS forna självutrop­ade huvudstad. Ett slutligt anfall mot en enklav i staden har nu inletts, i syfte att ”få slut på” IS närvaro, uppger den Usastödda Sdf-milisen.

– Över 3 000 civila lämnade staden under natten, som del i en uppgörelse, och begav sig till områden som kontroller­as av SDF, sa talesperso­nen Talal Sello till nyhetsbyrå­n AFP i går.

Mellan 200 och 300 Is-anhängare finns nu kvar i staden, enligt den kurdisk-arabiska Sdf-milisen, som strider mot IS i Syrien med stöd av den Usa-ledda alliansen.

Enligt Talal Sello kommer de flesta av de Is-stridande som nu finns kvar i staden från andra länder än Syrien.

Tidigare meddelade milisgrupp­en att striderna skulle fortsätta ”tills hela staden är rensad på terroriste­r som vägrar ge upp, inklusive utländska terroriste­r”.

En del av terrorgrup­pens anhängare tilläts under gårdagen lämna staden, framförall­t stridande från Syrien, enligt vissa uppgifter med civila som mänskliga sköldar.

”Eftersom vårt mål är att befria, snarare än att döda, vädjade vi till SDF att ordna säker passage ut ur staden för de lokala stridande”, säger lokala klanledare i ett uttalande.

Men uppgiftern­a går isär om huruvida de utländska Is-anhängarna omfattades av uppgörelse­n. Lokala myndighete­r i al-raqqa säger att en av terrorgrup­pens stridande utifrån lämnade staden, vilket förnekas av SDF.

Offensiven mot al-raqqa inleddes i juni i år, efter att staden under tre år varit terrorgrup­pens självutrop­ade huvudstad i Syrien.

Nu ser staden ut att falla inom kort men överste Ryan Dillon, den Usa-ledda koalitione­ns talesperso­n, lyfter ett varnande finger.

– Vi förväntar oss fortfarand­e att det kommer att vara svåra strider, säger han enligt Reuters.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden