Hallandsposten

16 OKTOBER

-

* För 15 år sedan. 2002 invigdes det nya biblioteke­t i Alexandria. Nybygget var ett samarbete mellan USA, Unesco och egyptiska staten och sågs som fortsättni­ngen på en stolt biblioteks­tradition. År 200 f Kr grundades det berömda alexandrin­ska biblioteke­t, det äldsta kända offentliga biblioteke­t i världshist­orien.

* För 55 år sedan. 1962 gjordes ett arkeologis­kt fynd i centrala Malmö. Under arbetet med en ombyggnati­on av Stortorget grävdes en vattenledn­ing från 1580-talet fram. Den var byggd i trä och hade ursprungli­gen använts till vattenförs­örjningen i staden, genom att transporte­ra vatten från Pildammspa­rken två kilometer bort, till en reservoar på torget. och jordbrukso­rganisatio­n FAO vill fokusera på vad som kan göras för att minska migration på grund av livsmedels­brist: Till exempel ge jordbrukar­e utbildning, utsäde och bättre utrustning, och att utbilda dem i mer klimatsmar­ta tekniker för att bruka jorden.

”Varför sträva efter att göra livets väg rakare? Ju snabbare vi färdas, desto mindre finns det att upptäcka.”

Helen Hayes Brown, amerikansk skådespele­rska (1900–1993) ned i ”tvåan” för 35 år sedan, 1982. Då spelade Peking oavgjort (1–1) mot BK Häcken i kvalet till Allsvenska­n, och det räckte inte; Göteborgsl­aget hade redan vunnit med 2–0 på hemmaplan. * För 26 år sedan. 1991 föddes de irländska tvillingbr­öderna John och Edward Grimes, mer kända som popduon Jedward. Efter sin medverkan i brittiska tv-programmet ”The X factor” har de släppt tre skivor och represente­rat Irland i Eurovision Song Contest två gånger, 2011 och 2012. I Sverige har de uppträtt på Pridefesti­valen 2012 och som mellanakt i Melodifest­ivalen 2013.

* För 44 år sedan. 1973 föddes skådespele­rskan Eva Röse. Hon blev känd som programled­are i ”Disneyklub­ben” 1992. Sedan blev det studier på Teaterhögs­kolan och vidare till både film, tv och teater, bland annat som polisen Maria Wern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden