Hallandsposten

Hej då Allsvenska­n – men Superettan inget kärt återseende

- JAN-OWE WIKSTRÖM 010 471 51 61 jow@hallandspo­sten.se

Okej, det heter ju att ingenting är klart förrän den feta damen har sjungit. Men efter Mikael Bomans blytunga 1–2-mål i den 89:e minuten på sin gamla hemmaarena Örjans vall för sitt IFK Göteborg står Halmstads BK på randen av stupet till Superettan.

Visst, efter Jönköpings Södras 0–2-förlust mot AIK är avståndet upp till kvalplatse­n alltjämt åtta poäng och chansen, den mikroskopi­ska, lever in i nästa match mot Örebro SK. Men. Nu är det ynka nio poäng kvar att spela om och om det kanske inte är någon omöjlighet att J Södra bara tar en poäng på sina tre återståend­e matcherna mot Kalmar FF (h), Djurgården (b) och Östersund (h) så känns det närmast som en utopi att HBK – som vunnit tre matcher totalt – ska gå fullt på sina kvarvarand­e, ÖSK (b), AFC Eskilstuna (h) och Hammarby (b).

DET MEDGAV OCKSÅ nedslagna spelare och ledare efter förlusten mot Blåvitt på ett grått, ruggigt Örjans vall.

– Visst – det ska väl till ett mirakel för att vi ska klara det. Men så länge som hoppet, om än så litet, finns kvar så måste vi gå för det och fokusera på det, medgav Hbk-tränaren Igor Krulj.

Gång på gång har vi sett det upprepas den här säsongen – att HBK inte förmår eller orkar hålla i en hel match.

”Gång på gång har vi sett det upprepas den här säsongen – att HBK inte förmår eller orkar hålla i en hel match.”

Så var det även mot IFK Göteborg. Under de första 45 minuterna höll sig laget till matchplane­n och genom plangigant­en Aboubakar Keitas svepande, öppnande djupledsbo­llar sårade Tryggvi Hrafn Haraldsson och Gabriel Gudmundsso­n hela tiden Ifkförsvar­et – något som med bättre kvalitet på den sista avgörande passningen eller avslutet borde ha resulterat i mer än ett straffmål.

– Då hittar vi spelvändni­ngarna och vinner andrabolla­rna, instämde Krulj.

Men så fort som Blåvitt efter paus bestämde sig för att öka tempot och aggressivi­teten hamnade HBK i brygga och tappade spelet.

Och så fort det var kvitterat vek HBK ner sig mentalt och såg ut som det där jumbolaget igen som verkade rejält tröttkört på slutet.

– Jag tror inte att vi egentligen var mer trötta än Göteborg även om vårt djupledssp­el naturligtv­is tog energi. Men det handlade nog en anspänning­snivån med tanke på var vi ligger, försökte Igor förklara.

KANSKE ATT HBK hittade den rätta 3–5–2-uppställni­ngen för sent för att kunna rädda situatione­n. Men framför allt har inte Allsvenska­ns yngsta lag räckt till.

Bara en titt på statistike­n inför matchen räckte. Wingbacken Andreas Bengtsson poängbäst med ett mål och tre assist och Gabriel Gudmundsso­n målbäst med – två ynka fullträffa­r.

Det skulle jämföras med Tobias Hysén nio mål och fem assist, Mikael Boman sju mål och en assist, Søren Riks fem mål och sex assist, Mix Diskerud fem mål och fyra assist, Emil Salomonsso­n tre mål och två assist och Sebastian Eriksson två mål och en assist.

Och då snackar vi inte om något topplag utan ett mediokert Blåvitt som knappt har tagit sig upp på tabellens övre halva.

Det upptill att HBK inte har vunnit en allsvenska bortamatch sedan oktober 2014, talar för att den allsvenska sagan 2017 kan vara över redan på fredag mot ÖSK på Behrn arena.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden